Sutra štrajk u Rockwoolu

Sutra štrajk u Rockwoolu

26.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - Sindikat Istre i Kvarnera jučer je priopćio da je Upravi Rockwoolove tvornice kamene vune iz Potpićna najavio jednosatni štrajk upozorenja, koji će se održati sutra u sve tri smjene. Jutarnja će šihta rad obustaviti od 9.30 do 10.30 sati, popodnevna od 17 do 18, a noćna će predahnuti od 3 do 4 sata.

- Ako se ne ostvare preduvjeti za prekid štrajka, organizirat ćemo novi, koji će trajati do ispunjenja zahtjeva. Vrijeme ćemo utvrditi naknadno, po uspostavljanju neprekidne proizvodnje u tvornici, piše u priopćenju koje potpisuje Marina Cvitić, voditeljica labinskog ureda SIK-a.
Pojašnjava da je ovaj potez bio neminovan jer su, nakon neuspjelog mirenja prošlog četvrtka, iscrpili sve mogućnosti dogovora s Upravom o nastavku pregovora o kolektivnom ugovoru koji bi utvrdio prava i obaveze radnika te poslodavca. Na subotnjoj konferenciji za novinare sindikalisti su podsjetili da poslodavac zavlači s pregovorima započetim prije četiri mjeseca, ustrajući da će ih nastaviti tek kada tvornica dobije uporabnu dozvolu.
Istaknuli su tada da štrajk u tvornici sa 140 zaposlenih podržava gotovo svih 80-ak njihovih članova te da su potporu iskazali i radnici koji nisu u sindikatu.

SIK-ovci u priopćenju najavljuju da će razgovarati s istarskim županom Ivanom Jakovčićem, ali i zatražiti sastanke s ministricom graditeljstva i zaštite okoliša Marinom Matulović Dropulić te potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom. O svemu će, napominju, informirati i danskog ambasadora.

Iz Rockwoola su se, pak, oglasili priopćenjem u kojem naglašavaju da štrajk iako je legitimno pravo radnika, zapravo nije potreban jer su višekratno isticali spremnost na kolektivne pregovore, no ne dok nemaju uporabnu dozvolu pa radna mjesta nisu sigurna.

- Predsjednik SIK-a Bruno Bulić u javnim se istupima neupitno stavio na stranu onih koji žele da se tvornica zatvori. Naprosto je nevjerojatno da se predstavnici sindikata, kojima bi cilj trebao biti očuvanje radnih mjesta, sada bore da se ona ugase. Ipak, očito je da je glas razuma i zaposlenika tvornice prevladao pa je SIK, koji uporno inzistira na trenutačnom početku pregovora, morao pronaći kompromis i predložiti jednosatni štrajk, i to u vrijeme kad tvornica ne proizvodi, napominje Anđelka Toto-Ormuž, glasnogovornica Rockwoola.

Zaključuje da cijela priča zvuči pomalo nevjerojatno u vrijeme globalne gospodarske krize, kada se mnoge tvornice zatvaraju, a plaće smanjuju ili čak ne isplaćuju radnicima.

I. R.

Rockwool Anđelka Toto Ormož štrajk SIK sindikat bruno bulić radno mjesto zaposlenje