Sustavnim gospodarenjem energijom prema očuvanju okoliša

Sustavnim gospodarenjem energijom prema očuvanju okoliša

22.4.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Povodom 40. obljetnice Dana planete zemlje, danas je u prostorijama Grada Labina održana prezentacija Projekta Sustavnog gospodarenja energijom (SGE) i Zeleni ured. Projekt je to realiziran u sklopu projekta Proljeće u gradu, u suradnji Grada Labina, tvrtke Labin 2000 d.o.o. te Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Uvodno izlaganje održala je direktorica tvrtke Labin 2000 d.o.o. Manuela Licul Martinčić dok su predavanja održale predstavnice UNDP-a Anita Klanac, SGE koordinatorica za Istarsku i Primorsko-goransku županiju i Jelena Kremenjaš, asistentica na SGE projektu i voditeljica Zelenog ureda u UNDP-u.

 

Naime, Grad Labin opredijelio se za politiku energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a to je potvrdio u travnju 2008. godine pridruživanjem Projektu Sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama (SGE) u Republici Hrvatskoj pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva RH i Programu UN-a za razvoj (UNDP). Strateško opredjeljenje postizanju visoke učinkovitosti potrošnje energije i zaštite okoliša ima za konačni cilj smanjenje troškova energije, smanjenje emisije stakleničkih plinova na najmanju moguću mjeru, upravljanje troškovima za energiju poboljšanjem ekonomske učinkovitosti te kontinuirani rad na očuvanju okoliša. 

 

Sustavnom provedbom mjera energetske učinkovitosti obuhvaćene su škole, vrtići, javne zgrade i to na sustavima potrošnje energije kao što su grijanje, hlađenje, ventilacija i rasvjeta, odnosno energetski učinkovite infrastrukture. Prezentacija „Zeleni ured“ govori o skupu aktivnosti koje bi zaposlenici u okviru redovnih aktivnosti trebali prakticirati kako bi se u svakodnevnom uredskom poslovanju smanji negativan utjecaj na okoliš, a povećala efikasnost korištenja resursa. U suradnji sa UNDP-om u Labinu će započeti pilot projekt „Zeleni ured“ čiji će nositelj biti Labin 2000.

 

U isto vrijeme u Područnoj školi Ivo Lola Ribar na Katurama i Osnovnoj školi Matije Vlačića održane su interaktivne radionice namijenjene učenicima pod nazivom „Misli na sutra“, a koje je održao Zoran Bogunović, voditelj projekta marketinga, komunikacije i razvoja partnerstva. Cilj radionica bio je promovirati modele zaštite našeg planeta koji je pod svakodnevnim i trajnim utjecajem našeg djelovanja.

 

gospodarenje energijom energija radionica dan planete zemlje ekologija