Sučeljavanje kandidata u Kinu Labin: Demagogija u novoj dimenziji

Sučeljavanje kandidata u Kinu Labin: Demagogija u novoj dimenziji

16.5.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Sinoć je u labinskom kinu u organizaciji Radio Labina održano sučeljavanje kandidata za labinskog gradonačelnika, kao i nositelja listi za Gradsko vijeće. Sučeljavanju koje je trajalo gotovo 4 sata i 30 minuta prisustvovali su nezavisni kandidat Darko Martinović, Dražen Smoković (Novi Labin), Mladen Bastijanić (nezavisni),  aktualni gradonačelnik Tulio Demetlika (IDS), Silvano Vlačić (Ulika), Nenad Boršić (HDZ), Željko Ernečić (SDP) i William Negri (Laburisti).

 

Ambiciozno zamišljen projekt sučeljavanja od  11 pitanja u kojem je svatko od kandidata morao odgovarati 2 minute, a  pravo na 7 replika od 30 sekundi i minutu za odgovor na repliku, pretvorio se u jednu prilično zamornu trakavicu u kojoj su kandidati ponavljali mnogo puta izrečene fraze samo koncentrirane u 4 sata. Kino je bilo ispunjeno kandidatima s kandidacijskih lista i članovima njihove obitelji, predstavnicima medija,  dok je zaiteresiranih građana bilo oko pedesetak. Podatak o broju slušatelja koji je sučeljavanje pratio preko Radio Labina nije poznat.

 

Kandidati za labinskog gradonačelnika, izrazito su loši govornici bez želje za učenjem vještine govorništva, u kojem je svatko od kandidata `vukao` na onu temu koja njemu osobno  odgovara, bez obzira radi li se o organiziranju maratona, rabačke marine, problem voda, bez obzira radi li se o polju struke ili osobnom interesu. Neiskustvo pojedinih kandidata u pokušaju prezentiranja unaprijed pripremljenih odgovora isčitavajući ih sa papira, bio je očit kod većine. Iako su pitanja, a time i odgovori unaprijed pripremljeni nitko se od kandidata nije previše trudio samu bit teme sumirati na razumljiv način u 2 minute, kao ni pripremiti, te argumentirati pitanje za protukandidata . Na taj način izgubljen je koji bod više jer upravo je ovo bilo mjesto i vrijeme za argumentirane konstatacije, te eventualni napad na postojeću vlast u Labinu. Mnogi su kandidati započinjali rečenice koje ne bi završavali, te s obilje poštapalica razbijali koncentraciju u praćenju koja je ionako bila narušena dužinom trajanja sučeljavanja. 

 

Mogla se čuti i pokoja konkretna informacija koja nije previše odudarala od već objavljenih informacija u medijima, ali i zanimljivosti poput položaja hospicija u prošlosti na području Labinštine, te smo tako doznali da je primjerice jedan hospicij prije nekoliko stoljeća bio smješten na području gdje se nalazi odlagalište šljake iz TE Plomin u Plominu.

 

Ono što itekako brine je činjenica kad bi pojedini kandidati spominjali neke proračune bez argumenata ili s polovičnim podacima, matematika im ne bi štimala, dok su izlaganja nekih ljudi izgledala na kopirane rečenice iz Wikipedije.


Malo je kandidata  dalo konkretan odgovor kako povući novac iz EU fondova već se izlaganje srozalo na deklaratorne izjave što treba napraviti, a ne kako, na koje načine i kako potaknuti na kreativnost tih ideja, te su i u toj temi pokazali iznimno loše poznavanje procedure apliciranja za fondove.

 

U sjećanju birača ostat će većinom izjave koje su izazvale neku reakciju, bilo smijeh ili negodovanje, obzirom da na taj način i kreiraju sliku o  ljudskom profilu samog kandidata kao čovjeka, dok će njegovo znanje i umješnost u komunikaciji svakako biti pozitivna nadgradnja. Mnogi kandidati zaboravljaju da se kandidiraju za iznimno važnu i ozbiljnu fuknkciju, bez obzira radi li se o izvršnom organu lokalne samouprave ili se radi o predstavničkom tijelu građana. Lokalni su izbori najvažniji  i najdelikatniji izbori u našoj zemlji s vrlo ozbiljnim posljedicama po neposredan život građana, te s obzirom na viđeno, kandidati će na ovim lokalnim izborima biti upamćeni po vrlo lošem prezentiranju uz nekoliko dobrih i argumentiranih stavova nekolicine, te po izrazito lošem poznavanju hrvatskih propisa što se može isčitavati kod stavova oko referenduma za TE Plomin, pojam koncesija, poreza, problematika EU fondova, te u konačnici i poznavanje nekih kultura ponašanja oko relacije kandidat - stranka koja ga je predložila.

 

Pitanja iz publike na kraju nisu bila uopće provokativna , pa se tu našao upit zašto suvlasnica lokalnog medija koji se nalazi na platnoj listi grada živi u gradskom stanu za 200 kuna mjesečno, ako njen medij dobiva tisuće od Grada,  a tu se oglasio i Tajnik Saveza sportova Grada Labina s kviz pitanjima za svakog kandidata, što je izazvalo negodovanje kod većine kandidata, ali i publike. Pitanja su bila od toga koji je nabrojniji sport trenutno u Labinu, pa do koje su sportske nekretnine u vlasništvu Grada, a ovo potonje se postavilo aktualnom gradonačelniku. Većina kandidata o sportu nije puno znala, kao i što neki nisu ni znali da se potpisuje predstavka protiv izgradnje TE Plomin na ugljen.  Mahom loši odgovori na ionako mlaka pitanja iz publike, kojoj su bitni sport, te Plomin i eventulano poneko  ime sugrađanina koji je zaposlen `preko veze`.

 

 Postavlja se pitanje, koliko bi uopće volje i svog znanja kandidati mogli dati u vođenju jedne tako kompleksne cjeline kao što je grad, kada se sami nisu potrudili da prouče propise koji se tiču nekih njihovih glavnih crta programa, te da nisu uspjeli naučiti prezentirati ukratko svoj stav oko tema, nego su to vrijeme iskoristili za ponavljanje istog ili za napad aktualne vlasti ili pak njezinog povlađivanja.  Kandidati su sučeljavanje iskoristili za a iskonsku demagogiju, dok je krajnji ishod bio gubitak vremena birača koji su naivno htjeli čuti nešto originalno, novo i bar donekle, iskreno.

 

LC Labin.com

 

 

 

 

sučeljavanje darko martinović demetlika dražen smoković mladen bastijanić nenad boršić željko ernečić silvano vlačić william negri izbori 2013