Studenti iz Innsbrucka s Labinjanima iz New Yorka

Studenti iz Innsbrucka s Labinjanima iz New Yorka

20.9.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Studenti etnologije i folkloristike sa sveučilišta u austrijskom Innsbrucku, u sklopu studijskog proputovanja kroz zemlje bivše Jugoslavije na temu iseljeništva, zaustavili su se u Labinu na čašici razgovora s tamošnjim iseljenicima iz New Yorka.
- Zanima ih ova tema s obzirom na to da proučavaju iseljenike iz ovih krajeva, odnosno emigrante na njemačko govorno područje. Posjetit će još Beograd, Sarajevo i Zagreb da bi upoznali način života u tim krajevima. Zanimaju ih lokalni identiteti, povratnici i sve vezano za iseljeništvo, kaže nam profesorica sa zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku Jasna Čapo-Žmegač, koja se posvetila temi hrvatskih gastarbajtera u Njemačkoj i na taj način ostvarila kontakte s insbruškim sveučilištem.


U pratnji profesora Inga Schneidera, studenti su proučavali povijest, kulturu i migracijske tijekove iz ovih krajeva, kao i jezike s ovog govornog područja, o čemu će pisati u svojim seminarskim radovima. Posjetili su i pazinski Etnografski muzej Istre gdje im je ravnateljica Lidija Nikočević održala predavanje na temu istarskih emigracija kroz povijest, što je i jedan od projekata muzeja. Danas su u Rovinju gdje se upoznaju s eklatantnom istarskom multietničkom sredinom, a posjetit će i Kuću batane.


Ugodnih sat i pol razgovora proveli su s povratnicima Lučanom Derosi Štemberga, Sabrinom Kervić, Brunom Brnjcem i Brankom Kiršićem, koji još uvijek žive u New Yorku, no i ovog su ljeta obišli svoj kraj.

S. B.

studenti povratnici Innsbruck New York etnologija studiranje susret