Strpimo se- ovo je godina cesta u našem gradu

Strpimo se- ovo je godina cesta u našem gradu

24.11.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradski su vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina imali više pitanja upućenih gradonačelniku Glavičiću vezanih upravo na prometne investicije koje su tijeku a to je izgradnja državne ceste D66, kroz naselje Starca kao i rekonstrukciju županijske ceste Kapelica. Pa je slijedom toga Piera Glavičića (IDS- ISU  ) zaimalo da li je dogovoren alternativni pravac kroz Pulsku ulicu ali i  što se planira poduzeti na određenim lokacijama lokalne  cesti Kranjci - Salakovci na kojoj postoji opasnost od odrona, s obzirom da je i ta cesta  trenutno zaobilazni pravac u izgradnji prometnice na Kapelici. Na istu temu nadovezao se i vijećnik Silvano Vlačić (KLGB nositelj: Silvano Vlačić) koji je izrazio zabrinutost za daljnju  devastaciju nedavno renovirane ceste za Stari grad zbog preusmjeravanja prometa sa ceste Kapelica - Koromačno, upravo na tu cestu, do kada se planira takva regulacija prometa i da li je već sada moguće da sav promet uz regulaciju semaforima ide  na prometnici Kapelica – Koromačno, i izbjegne promet kroz Stari grad.  Lari Zahtila (IDS-ISU ) ukazao je na opasnost u prometu koja je evidentna u naselju Marcilnica na križanju Ulice Istarskih narodnjaka gdje se osim automobila i kamioni i šleperi zaustavljaju na kolniku i nogostupu.


„Ovu smo godinu proglasili godinom cesta u našem gradu i to se upravo i događa. I zato mi je drago kad me pitate zašto je toliko bučno i zašto se toliko kopa i zašto ima toliko strojeva u našem gradu. To znači da se radi. A taj rad nosi sa sobom zahtjevnost na samoj lokaciji ali i na zaobilaznim pravcima u koje se promet sa gradilišta preusmjerava.  Kad se gradi, treba podnijeti financijski teret ali  i određenu žrtvu, kako bi nam svima kasnije bilo bolje, a ta žrtva je – strpljenje“, rekao je odgovarajući na postavljena pitanja labinski gradonačelnik Valter Glavičić.


Naime, Pulska ulica je labinska prometnica žila kucavica. Ona je labinska zaobilaznica  koja skreće teretni promet  sa Ulice Zelenice, odnosno centra grada, kroz naselja Starca, prema Raši. Zahtjevnost rekonstrukcije te važne prometnice nije samo asfaltiranje, već je riječ o izgradnji moderne prometnice koja ima previđenu ugradnju instalacija, pa će radovi potrajati. No,  promet mora negdje ići, lokalno stanovništvo  i gospodarstvo mora funkcionirati.  Službeni stav Grada Labina je da se kompletni teretni promet koji ide u smjeru Bršice i Koromačna, ne smije ići kroz centar grada, pa je usuglašeno da se sav promet preusmjerava prema Žminju. To znači da se već na Tunelu Učka teretnjaci preusmjeravaju  na Žminj u pravcu Mosta Raše, pa dalje. Osobni automobili  prometovati će za stanovnike  i lokalno gospodarstvo regulacijom prometa koji će se odvijati u jednom smjeru, iz pravca Spara prema Rašu.


„Mislim da je to trenutno najprihvatljivije rješenje, jer naša inicijativa za  zaobilaznim pravcem kod Tonci prema Lidlu , nije izvediva. Riječ je o vrlo kompleksnom tehničkom rješenju ispusta voda i uz to povezanih dozvola“, pojasnio je gradonačelnik Glavičić, te zahvalio Hrvatskim cestama što su krenuli sa realizacijom ove 8 milijuna kuna vrijedne investicije.


S druge pak strane, radovi na Županijskoj cesti Kapelica nisu samo  radovi na prometnici,  već se jedna traka uzdužno  otvorila kako bi se na njoj polagale kanalizacijske cijevi  koje su vrlo široke  i polažu na veliku dubinu. Utorkom, srijedom, četvrtkom i subotom kada se promet preusmjerava prema Salakovcima i Starom gradu, je u vrijeme kada se odvijaju radovi koje nisu izvodivi ii ako drugom trakom prolaze vozila. Nadam  se da će trajati što kraće, jer alternativnog rješenja nemamo, dodao je gradonačelnik Glavičić.  Lokalna prometnica od Salakovci do Kranjci proširena je 2017. godine u trenutku izvođenja radova na usponu Ulice Alda Negria, rekao je gradonačelnik Glavičić, odgovarajući na pitanje vijećnika Piera Glavičića što je omogućilo da se ona i sada koristi kao alternativni pravac. Dvije kritičnije točke, kod skretanja za Bartiće i sanacija laganog odrona rješava se sa ŽUC-om.


Prometna situacija na Marcilnici u Ulici hrvatskih narodnjaka, nije dobra, rekao je gradonačelnik Glavičić prije svega jer  svi zajedno ne poštujemo prometnu kulturu i ona se mora ozbiljno sagledati kako se ne bi dogodili nemili slučajevi iz prošlosti. Grad Labin napraviti će mini studiju koja će ponuditi najbolja rješenja.

ceste radovi