Što učiniti kad dobijete otkaz?

Što učiniti kad dobijete otkaz?

12.2.2013. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Status nezaposlene osobe sam po sebi često nosi stigmu i diskriminaciju na tržištu rada. Otkaz je stresan događaj, ponekad i vrlo emocionalan i zato ga treba pokušati preživjeti "trijezne glave".

Slušajte obrazloženje

Ako ste dobili otkaz, obavezno morate obratiti pozornost na objašnjenje. Nije isto ako ste otpušteni kao tehnološki višak s još stotinjak ljudi i ako tvrtku napuštate samo vi. Posljedice su drugačije i zato morate znati točan razlog.

Ništa ne potpisujte odmah                                                   

Koliko god formular izgledao nevino, ako vam ga u ruke gura poslodavac koji vam upravo daje otkaz – ne potpisujte ga. Neka odvjetnik pogleda svaki papir koji trebate potpisati, a u odjelu ljudskih resursa u tvrtki koju napuštate obavezno se raspitajte koja su vaša prava i obveze.

Treba vam odvjetnik

Morate odmah saznati jeste li zakonito otpušteni ili postoje nekakve naznake nezakonitog otkaza, diskriminacije i slično. Ako niste u stanju objektivno sagledati što vam se dogodilo, odvjetnici će to učiniti na temelju objašnjenja tvrtke koja mu donesete.

Prijavite se na burzu

Da biste se prijavili na burzu, morate imati obrazloženje otkaza od bivšeg poslodavca. Ako u njemu piše da ste otpušteni kao tehnološki višak, imate pravo na naknadu. Uvjet je i da ste bili u stalnom radnom odnosu dulje od devet mjeseci i da se na burzu prijavite u roku od 30 dana. Trebat će vam i potvrda o prosjeku triju plaća jer prva tri mjeseca dobivate 70 plaće (kasnije 35 posto), pa je dobro izbjeći mjesece u kojima ste bili na bolovanju.

Promijenite status osiguranika na HZZO-u

U roku od 30 dana nakon otkaza potrebno je u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje promijeniti status – više vam ga neće uplaćivati poslodavac, nego na njega imate pravo i kao nezaposlena osoba.

Pogledajte što se nudi izvan zemlje

Unutar Zavoda za zapošljavanje postoji odjel u kojemu možete dobiti informaciju o selidbi, radnim dozvolama i radu izvan države. Zove se Migracijski informativni centar.

Osvježite životopis

Životopis uvijek možete "ispolirati". Ako ste ostali u dobrim odnosima s firmom ili s menadžerima i kolegama, zamolite ih za preporuku. Ako ga imate, osvježite i profil na LinkedInu.

Proširite glas

Javite ljudima iz branše da ste ostali bez posla i da vas se sjete kad čuju za neko radno mjesto. Nastojite i sami vratiti uslugu.

Pratite poduzeća koja vas zanimaju

Pratite web-stranice i profile poduzeća gdje biste htjeli raditi na društvenim mrežama, među vijestima se može naći i oglas za posao.

Razvijajte nove vještine

Dok tražite posao sudjelujte u radionicama, seminarima, predavanjima, tečajevima. Volontirajte ili nastavite s radom u neprofitnim organizacijama. Naime, u institutu za istraživanje rada, karijera i obrazovanja Apollo kažu da poslodavci često – diskriminiraju nezaposlene. (Pripremila I. ŠANDOROV)

otkaz hzz nezaposlenost