Što o ratu za "Croatiu" u Dugoj uvali govori i zaposlenica iz Labina

Što o ratu za "Croatiu" u Dugoj uvali govori i zaposlenica iz Labina

4.5.2008. // Večernji list // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava požalilo se zbog šikaniranja  na radnom mjestu 30 radnika hotela "Croatia" u Dugoj uvali, a u nedjelju će o tome javnost izvijestiti i Sindikat Istre i Kvarnera. Taj sindikat saziva konferenciju za novinare na kojoj će biti tema "Divlji zapad u Dugoj uvali".

 

Strah za sudbinu
Što se zapravo događa u turističkom naselju Dugoj uvali, na svu sreću, oko 500 turista ne zna jer radnici, bez obzira na sve, rade. No neriješeni ili nerazjašnjeni odnosi Industrogradnje i tvrtke Fio&D,  koja je hotel unajmila, prelamaju se na leđima radnika. Umjesto da slave Praznik rada i imaju produljeni vikend, tridesetak  zaposlenika 2. svibnja izbačeno je iz soba u kojima su boravili na ulicu turističkog naselja.

 

Time je, čini se, Industrogradnja  željela pokazati kako stoje stvari kada je vlasništvo posrijedi. Na dan kada je zaposlenicima rečeno da iziđu iz zgrade, u kojoj su neki i godinama živjeli, bio je ondje i većinski vlasnik Industrogradnje  Josip Galinec, ali i zaštitari te policija. Danas smo u hotelu vidjeli zaštitare, izvan hotela policijski auto, a bio je ondje i Dragan Boljat, vlasnik tvrtke Fio&D. Radnici su bili uzbuđeni i u strahu za svoju sudbinu. 

 

Radnici, većinom iz drugih hrvatskih gradova,  morali su se iseliti u jednom danu, a neki su u tim sobičcima proveli i više od 10 godina.  Mnogima još nije jasno tko pije, a tko plaća u aferi Duga uvala i hotelu koji više skreće pozornost zbog blamažom nego zbog turizma. Milka Kalčić iz Vrbovca prodavačica je u hotelu.

 

Nas 30 bilo je u sobama za smještaj privremeno zaposlenih radnika. Istjerali su nas radnici Industrogradnje u petak oko 19 sati. Prije toga isključili  su nam struju i vodu. Dragan Boljat nam je dao ključeve nekih apartmana da se u njih preselimo. Cijelu noć nisam mogla spavati, bila sam u strahu. Nije ugodno raditi uz zaštitare. Bojim se i da ću ostati bez posla.

 

Ljudi pitaju i tko nam je gazda. Kažu da smo radnici FIO-a, pa zašto nas onda izbacuje Industrogradnja? pita Milka Kalčić. Ivan Grgić, konobar, iz Županje, kaže da je radio do 22 sata tu večer i nije znao što se događa. 

 

Od kolega i supruge doznao sam da se moramo iseliti iz apartmana u kojem smo bili dvije sezone. Oni su mi spakirali stvari dok sam ja radio. Nije normalno ni ugodno raditi u ovakvim uvjetima, kada su oko nas zaštitari. Pomalo me i strah  kaže Grgić.

Nada Cvjetičanin iz Labina voditeljica je recepcije.

Turiste šalju drugamo
Dolazak zaštitara prije osam dana sve nas je iznenadio. Nismo znali što se događa. Tada su došli radnici Industrogradnje i zaštitari te promijenili sve brave na ulazima u hotel, a zaštitari su čuvali ulaze. Dogovoreno je da će hotel ipak raditi, ali su se odluke mijenjale iz sata u sat.  Tada smo morali odbijati neke goste. Kada je počela afera, agencije su neke goste slale u druge hotele. Nakon toga ipak se sve smirilo, no gosti propitkuju zašto  su zaštitari i policija u hotelu  upozorava Nada Cvjetičanin

Duga uvala zaposlenici gospodarstvo hoteli vlasništvo