Stižu izmjene i dopune Zakona o policijskim poslovima i ovlastima |Policija će vam sada moći lakše ulaziti u domove, rušiti dronove, uzimati auto za potjere... Što mislite o tome?

Stižu izmjene i dopune Zakona o policijskim poslovima i ovlastima |Policija će vam sada moći lakše ulaziti u domove, rušiti dronove, uzimati auto za potjere...  Što mislite o tome?

29.3.2019. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila izmjene i dopune Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te ih uputila u saborsku proceduru.

Najzvučnije promjene su to da će policija lakše moći ulaziti u domove te da će se policajci, kao u filmovima, moći poslužiti našim vozilima.

Policija će u naše stanove i kuće moći ulaziti kad imaju takvu zapovijed, ali i u slučaju dojave smrti osobe.

Što se tiče oduzimanja vozila, policija će vam moći oduzeti vozilo kad procijeni da je u hitnoj situaciji, u slučajevima poput potjera za kriminalcima, štićenja osoba i objekata koji se osiguravaju te nezakonitih prelaska granica, a za oduzeta vozila izdavat će potvrde s kojima će građani imati pravo na naknadu.  


Čuvanje podataka

Među značajnijim predloženim novinama je i prilagodba potrebnog osobnog policijskog zvanja policijskog službenika koji provodi ispitivanje okrivljenika ili svjedoka, čime bi se povećao broj istražitelja, a time i dinamičnost i efikasnost kriminalističkog istraživanja.

Također, na četiri godine produljuje se rok čuvanja podataka za osobe protiv kojih je policija podnijela prekršajnu, nakon čega će se automatski brisati, dok će se podaci o pravomoćno osuđenima čuvati 10 godina.

"Na taj se način izbjegava mogućnost da se građane neopravdano sumnjiči za počinjenje prekršajnih djela", kazao je Božinović dodajući da je "navedeno u skladu s Prekršajnim te Zakonom o sigurnosti prometa na cestama".


Propisuje se da se provjera identiteta obavlja uvidom u informacijski sustav MUP-a

Izmjenama se propisuje da se provjera identiteta osobe može obaviti uvidom u informacijski sustav MUP-a, čime se prvi put stvara "pravna podloga i značajan tehnički iskorak za korištenje informacijskog sustava MUP-a i za provjeru identiteta, što će olakšati policijsko postupanje, ali i kontakte građana s policijom".

"Propisuje se da se provjera identiteta zatražena od tijela državne uprave te pravne ili fizičke osobe prvenstveno izvrši uvidom u informacijski sustav MUP-a. Provjera identiteta uvidom u osobnu iskaznicu ili drugu javnu ispravu s fotografijom provodit će se samo ako je to naložilo tijelo nadležno za vođenje postupka", kazao je Božinović, dodajući da se time "izbjegava mogućnost da se zbog takvih provjera identiteta stvara subjektivan osjećaj nelagode ili nerazumijevanja kada je u pitanju provođenje ovlasti policijskog službenika".


Policajci mogu rušiti dronove

Zakonom se uređuju i mogućnosti te uvjeti pod kojima policija "kao sredstvo prisile za zaustavljanje vozila može koristiti službena i druga vozila" jer "u praksi postoji potreba da se u skladu sa sigurnosnom procjenom koriste vozila za osiguranje javnih okupljanja", pojasnio je Božinović.

Policija će, ako zakon bude usvojen, moći srušiti dron ili drugi "pokretni uređaj na daljinsko upravljanje", što je prvo pravno postupanje prema takvim uređajima kada se oni pojavljuju kao sredstvo počinjenja kaznenog djela ili prekršaja.

Ostale predložene izmjene i dopune odnose se na preciznije terminološko normiranje važećih odredaba kako bi se otklonile nedoumice uočene u praksi, zaključio je Božinović.policija legislativa zakon o policijskim poslovima i ovlastima ovlasti građani