Stari grad u ritmu jazza

Stari grad u ritmu jazza

9.7.2012. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Glazba

Nastupom Dine Rizvić i Big benda Požege u subotu je završio Labin Jazz Festival. Publika je tijekom tri dana na tri lokacije imala priliku uživati u nastupima odličnih jazz glazbenika.

 

U petak je Kod špine održan koncert Tamare Obrovac i Matije Dedića koji su svojim virtuoznim pristupom, potpunom kontrolom nad glazbalima (i vokalom) i sposobnošću brze transformacije u razne stilove oduševili mnogobrojnu publiku. Tamara je briljirala upuštajući se u bravurozne improvizacije koje su uključivale scat, vokalize i narativni pristup, a kretale su se u rasponu od arhaične tradicije istarske glazbe, preko baroka i klasike do jazz-a funka i rocka. U njihovoj je glazbi objedinjena esencija jazza, ali i cjelokupna potreba za nadogradnjom «školskog gradiva», važnost poznavanja povijesti i teorije glazbe, raznih glazbenih idioma, ponašanja na pozornici, ostvarivanja dinamike, komunikacije s kolegama i publikom.

 

Jazz melodije nastavile su se na Starom trgu nastupom dua Spart Jazz. Legendarni kvarnerski gitarist Spartaco Črnjarić i izvrsni vokal pjevačice Astrid Kuljanić izveli su repertoar najboljih evergreena jazz literature te uz vrhunske improvizacije i jazz standarde pružili publici „stari, dobri jazz“.

 

Posljednja večer festivala pripala je labinskoj umjetnici Dini Rizvić i Big band Požega. Dina je nastupila sa Big bandom iz Požege, u kojem svira ukupno osamnaest glazbenika na 4 trube, 5 trombona, 4 saksofona te bubnju, basu, udaraljkama, klaviru i gitari, uglavnom već renomiranih glazbenika, no i mlada pojačanja među kojima je najmlađa dvanaestgodišnja Leona Šunjo. Lijep glas, mladost, muzička naobrazba, izvrsna suradnja Dine i benda popraćeni ovacijama publike nakon svake pjesme zaokružili su ovogodišnju Labin Jazz Republiku.

 

Foto, LC

 

jazz labin jazz republika glazba dina rizvić tamara obrovac matija dedić memento