Stari grad Plomin čeka revitalizaciju

Stari grad Plomin čeka revitalizaciju

7.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Upoznavanje s kulturom i poviješću Plomina, uz kustosa labinskog Narodnog muzeja Vedrana Kosa, bilo je u fokusu preksinoćnjeg završetka dvodnevne Bele nedeje, fešte koja je na plac ovog slikovitog gradića privukla 300-tinjak posjetitelja. Tijekom šetnje uličicama Kos je ukazao na vrijednosti dvaju sakralnih zdanja - crkvu Blažene Djevice Marije u gotičkom stilu s vrijednim lapidarijem, u kojoj je prethodno održana misa te su proslavljene listopadske pobožnosti te crkvu Sv. Jurja s romaničkim zvonikom koju pulski konzervatori već duže vrijeme obnavljaju.


Na dugo očekivanu revitalizaciju ovog drevnog grada podsjetila je i izložba »Plomin - jučer, danas, sutra« upriličena u školi.
Publiku su u prohladnoj večeri ugrijali nastupi najmlađih folkloraša kršanskog KUD-a Ivan Fonović Zlatela te plesne skupine Zvončice iz Plomina.


Pučku veselicu, koja je zaključena svirkom dua Magnolia, organizirao je Mjesni odbor, uz potporu kršanske Turističke zajednice.
Kao uvertira održana su brojna sportska nadmetanja. Otac i sin, Anđelo i Vili Jurcan, slavili su među 20 ekipa na turniru u briškuli i trešetu. Igor Celić i Mladen Lukšić ponose se najtežim ulovom u Plominskom zaljevu na susretu ribiča u kategoriji seniora, a Paolo Baćac kod juniora.

U konkurenciji šest ekipa na boćarskom turniru u Vozilićima i Stepčićima slavili su Jurazini: Elio Licul, Livio Verbanac, Mirko Pauletić i Anton Licul. Mošćenička Draga bila je najbolja među četiri veteranske nogometne momčadi u Plomin Luci.
I. R

 

Foto: Vedran Kos o povijesti Plomina 

Plomin Vedran Kos Bela nedeja povijest KUD Ivan Fonović Zlatela crkva svetog jurja revitalizacija