Stari grad Labin dobiva novo parkiralište

Stari grad Labin dobiva novo parkiralište

23.2.2011. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kronična boljka jezgri starih, srednjovjekovnih jezgri, ma gdje one bile, redovito su nedostatak parkirnog prostora. No, problem je daleko veći kada je riječ o turistički atraktivnim mjestima, a posebno u turistički aktivnim mjesecima. Ni Stari grad Labin nije imun na tu problematiku. Prije petnaestak godina izgrađeno gradsko parkiralište sasvim je dostatno u većem dijelu godine, no ne i u ljetnim mjesecima.

 

U međuvremenu Grad Labin povećao je broj parkirnih mjesta na Šetalištu San Marko, a od prošle godine ulazak automobila uspješno regulira postavljenom rampom prema tom parkiralištu, odnosno jezgri grada.  Propulzivnost prometa naročito je povećana i proširenjem Ulice Sv. Katarine u pravcu Gradskog groblja te dvosmjernom regulacijom prometa. 

 

Ti zahvati nisu dovoljni u trenutku kada na starogradski trg, ponekad i istovremeno stignu po tri, četiri autobusa gostiju. Grad Labin ovaj će problem uvelike riješiti planiranom rekonstrukcijom raskrižja kod Gradskog groblja u sklopu koje će se uredit parkiralište za osobne automobile. Prema projektnoj dokumentaciji u planu je izgradnja parkirališta sa 151 parkirnim mjestom za osobne automobile kao i parkiralište za autobuse sa 9 parkirnih mjesta.

Pogodnost budućeg parkirališta je što se nalazi na maloj udaljenosti od starogradske jezgre čime daje mogućnost kvalitetnog parkiranja turističkih autobusa i osobnih automobila posjetitelja staroga grada. Naime, sa izgradnjom parkirališta doći će do izražaja atraktivnost Ulice Sv. Katarine iz koje se pruža jedinstven pogled na vizure Staroga grada. Ujedno je ta ulica vrlo kvalitetno opremljena urbanom opremom, vidikovcem, javnom rasvjetom i klupicama za odmor. Valja spomenuti i Crkvicu Sv. Magdalene koja se nalazi u toj ulici, a trenutno je u fazi sanacije, koja će dodatno doprinijeti dražesnosti šetnje za posjetitelje našeg grada.    

 

U Starom gradu Labinu naplata parkiranja vrši se samo na Titovom trgu i to sukladno Odluci  o organizaciji, načinu naplate i kontroli parkiranja na javnim parkiralištima na kojima se vrši naplata u Gradu Labinu, usvojenoj na sjednici Gradskog vijeća Grada Labina 21. lipnja 2010., a s primjenom od 1. srpnja 2010. godine. Ovom Odlukom uređena je organizacija, način naplate i kontrola parkiranja vozila na javnim parkiralištima u Gradu Labinu, a koje za Grad Labin obavlja gradska tvrtka Labin 2000 d.o.o. iz Labina. Osim tih poslova tvrtka Labin 2000  d.o.o. skrbi i o uređenju i održavanju parkirališta na kojima se vrši naplata. 

 

Tako je Labin 2000 d.o.o u 2010. godini od prodaje parkirnih karata uprihodovao 546 tisuća kuna, što čini 56% ukupnih prihoda, a godinu dana ranije 554 tisuća kuna ili 61% od ukupnog prihoda.

 

Za provedbu Odluke o organizaciji, načinu naplate i kontroli parkiranja na javnim parkiralištima u 2009. godini utrošeno je 532 tisuća kuna ili 96% ostvarenih prihoda, a prošle godine 508 tisuća kuna odnosno 93% prihoda od prodaje parkirnih karata.

 

Na poslovima naplate i kontrole parkiranja tijekom visoke sezone 2009. godine radilo je 10 radnika, dok je u sezoni 2010. zaposleno ukupno 15 radnika.

 

Foto: raskrižje groblje, Labin.hr

 

 

stari grad labin parking groblje parkiralište promet