Stara škola u Gradskoj galeriji Labin

Stara škola u Gradskoj galeriji Labin

13.5.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

Treća izložba obljetničkog programa Gradske galerije Labin povodom dvadeset pete godine njena djelovanja, predstavlja istarskog umjetnika mlađe generacije Olega Morovića. Kustos izložbe je Mladen Lučić, koji umjetnika prati kroz niz raznovrsnih projekata. Otvorenje se održava u subotu, 18. lipnja, u 20 sati uz glazbenu pratnju DJ-a Nina Frankovića.

 

Stara škola debitirala je ljetos u vodnjanskom prostoru nekadašnje škole među žiteljima znanog kao Astra u organizaciji La Udruge dok se ove godine otisnula na nacionalno putovanje na kojem mu je jedno od stajališta i ovo labinsko. Djela predstavljaju prvi Morovićev slikarski ciklus, po vokaciji slikara koji se pretežno izražavao u drugim medijima, poglavito grafici povezujući je s pisanom riječi. Kustos Mladen Lučić Morovića naziva „istinskim hedonistom ludičkog predznaka bez lažnog intelektualizma“, a njegova djela opisuje, među ostalim, „nepretencioznošću likovnog izraza što je evidentno i u materijalu kojeg upotrebljava“. Osim toga, Lučić naglašava kako je „svojim lucidnim grafičkim rješenjima (posebno plakatima) i prepoznatljivim autorskim crtežom stekao jednu od vodećih uloga među današnjim istarskim grafičkim dizajnerima i likovnim umjetnicima. Njegov jednostavan, duhovit, ponekad sarkastičan i opušteni likovni izraz zasniva se na predlošcima suvremenog stripa, filma i glazbe, a referira se na današnje potrošačko društvo i njegove navike. […] Morović redovito piše svoju uvrnutu poeziju, a te pjesme poslužile su mu kao svojevrsni libreto za njegov prvi cjeloviti slikarski ciklus kojim se predstavlja u Gradskoj galeriji Labin.“

 

    Mladen Lučić, izvadak iz uvodnika izložbe Olega Morovića, Stara škola

 

Izložbu je moguće posjetiti do  22. lipnja 2024. u radnom vremenu Gradske galerije Labin. Edukativni program za građanstvo održava se besplatnim stručnim vodstvom u naknadnoj najavi.

 

Program Gradske galerije Labin realiziran je sredstvima Grada Labina, Ministarstva kulture i medija RH i Istarske županije Odjela za kulturu i zavičajnost.

 

O AUTORU

 

Oleg Morović 

 

rođen je na Dan Republike 29. studenog 1987. godine u Puli gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna 2006. godine. Voditelj je udruge Prostor urbane kulture u Fažani kroz čiji rad organizira edukativne i kreativne radionice te razne kulturno-umjetničke programe. Uz Olega Šurana i Andija Pekicu vodi umjetničku organizaciju Fazan te nakonjusmo.net – web portal za dizajn, interakcije i umjetnost, a posljednjih petnaestak godina zajednički izdaju časopis za poeziju Polet. Jedan je od osnivača Vladimir Film Festivala (provodi Skate klub August Šenoa) i Vodnjan Film Festival u Fažani Film Festivala (u organizaciji Prostora urbane kulture, NVFV i La Udruge). Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložaba. Rijetko nagrađivan. Bavi se grafičkim dizajnom. U slobodno vrijeme slika ili tiska grafike i plakate u tehnici sitotiska. Voli umjetnost. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva. Živi u Fažani.


Oleg Morovic - foto Teodor Korodi


gradska galerija labin stara škola oleg morović