SŠ Mate Blažine: Svi truli stropovi bit će odmah srušeni i popravljeni

SŠ Mate Blažine: Svi truli stropovi bit će odmah srušeni i popravljeni

11.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Nakon što su jučer učenici Srednje škole Mate Blažine odbili ići na nastavu zbog opasnosti od padanja stropova, a nastavnici ih u tome podržali, Školski odbor je na sastanku sa županijskim pročelnikom za prosvjetu Mladenom Dušmanom odlučio da se ovoga vikenda pozovu stručnjaci koji će procijeniti statiku školske zgrade.


- Oni će najprije, doslovno rečeno, kucanjem utvrditi koji dijelovi stropova prijete padanjem. Te će plohe odmah biti srušene i popravljene, a za idući tjedan ćemo prikupiti podatke temeljem kojih ćemo sačiniti stručan prijedlog ukupne sanacije škole, rekao nam je Dušman u telefonskom razgovoru.


Razlog za ovu neuobičajeno energičnu akciju je prekjučerašnje rušenje stropa u hodniku škole, što je samo jedan u nizu takvih događaja koji srećom nisu završili s težim posljedicama.
- Problem je što se stropovi ne urušavaju na mjestima na kojima se vide pukotine, nego na glatkim dijelovima. Građevinari koji su pregledali najnovije oštećenje kažu da je tome uzrok hrđanje žica u betonskim gredicama, objašnjava ravnatelj Čedomir Ružić.


Opazivši da se učenici okupljaju na igralištu umjesto da uđu u zgradu, sazvao je sjednicu školskog Vijeća učenika.
- Nije problem u školi, nego u sustavu koji je očito zakazao. Odgovor bi se trebao potražiti u nadležnim institucijama jer je sigurnost temelj normalnog rada u školi, kaže član Vijeća Mario Gigović.
Odmah potom sastalo se i Nastavničko vijeće, koje je prihvatilo učenički prijedlog da se nastava obustavi dok se sve izravne opasnosti ne otklone.


Uz stropove, problem ove 61 godinu stare škole su i dotrajali parketi, sanitarni čvorovi, namještaj, instalacije i didaktička oprema. Na nužne popravke u lijevom te tri stropa u desnom krilu zgrade ljetos je utrošeno oko 80 tisuća kuna. Ravnatelj se nedavno sastao s gradonačelnikom Labina i načelnicima općina Labinštine da bi razmotrio pokrivanje tih troškova.


- Dogovorili smo se da u sklopu naših proračuna nađemo potrebna sredstva. Dosad smo uvijek imali sluha za školstvo, a tako će biti i ubuduće. Naravno, računamo da će nam u pomoć priskočiti Županija i država, rekao nam je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika u telefonskom razgovoru.


Pored toga, Ružić je još u srpnju na tristotinjak adresa poslao molbu za sufinanciranje. Od onih koji su se dosad odazvali prikupljeno je 25 tisuća kuna, a osnovna sanacija jednog stropa stoji oko 10 tisuća kuna.

R. SELAN

Tko to tamo štrajka?

Zatekli smo se jučer kraj škole nešto prije devet sati. I dok su đaci su uz povike »štrajkamo!« završavali s radnim danom, jedna nam je nastavnica, vidno uzrujana, u prolazu samo dobacila: »Pored mene je pao taj komad stropa, moglo me ozlijediti, a došla sam, eto, na posao. Doma su ostali oni koji nisu bili ugroženi.« (I. R.)


 

nastava Čedomir Ružić Mario Gigović SŠ Mate Blažina strop urušavanje prekid nastave Vijeće učenika Mladen Dušman popravak rekonstrukcija