Sredozemna medvjedica kod Cresa (Video)

Sredozemna medvjedica kod Cresa (Video)

14.8.2008. // HRT // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Morski čovik, morski medvid, morski fratar. Točnije, sredozemna medvjedica, nakon mnogo vremena opet je viđena u Jadranu.

U akvatoriju otoka Cresa, na lokaciji Sveti Blaž, jadransku medvjedicu jutros su snimila dvojica prijatelja Dubravko Filipac i Aleksandar Đurendić za vrijeme ribolova.

Ta dobroćudna životinja, najveća među tuljanima, doživi i do 40 godina.

 

(Monachus monachus

Sredozemna medvjedica jedini je predstavnik sisavaca mesojeda (red Carnivora), perajara (podred Pinnipedia) u Sredozemnom moru. Nazivaju je i morskim čovikom.

Dobro je prilagođena životu u moru, ali se na njoj, za razliku od kitova, još uvijek mogu vrlo dobro uočiti karakteristike kopnenih predaka. Medvjedice su izvrsni plivlači i mogu vrlo dugo roniti, ali za razliku od kitova jedan dio svog života provode na kopnu. Na kopnu se zadržavaju na žalovima, u špiljama i grotama. To su uvijek vrlo izolirana i teško dostupna stjenovita područja. Žive same ili u malim skupinama, a hrane se ribom.

Ima tupastu njušku s brčićima i velike oči. Tijelo dugo i do 2 metra sivo smeđe je boje, s trbušne strane sivo-bijelo s mrljama neodređenog oblika.

 

Smatra se da je sredozemna medvjedica u Jadranu izumrla. Zadnji put je u hrvatskim vodama viđena sredinom 20. stoljeća. Nekada je naseljavala područje južnodalmatinskih otoka. Ribari su je, kao i dupine, radi uništavanja mreža proganjali stoljećima. Njenom nestanku pridonio je i gubitak staništa u kompeticiji s rastućim turizmom. 

U Hrvatskoj postoje nevladine organizacije koje se bave istraživanjem potencijalnih staništa za ponovno naseljavanje sredozemne medvjedice u ove krajeve.

 

Sredozemna medvjedica je zaštićena prema Zakonu o zaštiti prirode (NN 30/94). Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama (NN 84/96) novčana kazna za ubijanje jedinke vrste Monachus monachus iznosi 100 000,00 Kn.

Izvor: Prirodoslovno matematički fakulet,  Zagreb

 

Posljednji je put do danas viđena kasnih 90-tih.

Više na Wikipediji

 

Sredozemna medvjedica kod Cresa (HRT središnji dnevnik) :

http://www.youtube.com/watch?v=XcUtXs-Smrw

 

 

 

 

Cres morska medvjedica Jadran perajar