Srednja škola Mate Blažine obilježava 500. obljetnicu rođenja Matije Vlačića

Srednja škola Mate Blažine obilježava 500. obljetnicu rođenja Matije Vlačića

3.3.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Povodom 500. obljetnice rođenja Matije Vlačića, a u sklopu zavičajnog županijskog projekta učenici i djelatnici SŠMB-a sudjelovali su u izradi portreta Matije Vlačića i to svojim potpisima. Voditeljica ovog projekta profesorica je povijesti Dijana Muškardin.
Projekt pod nazivom "Pet stoljeća Matije Vlačića" zamišljen je kao korelacija među različitim i predmetima  i smjerovima. Nizom zanimljivih  aktivnosti koji se provode po predmetima i smjerovima učenici će imati prilike istražiti, analizirati i upoznati se s jednim od najpoznatijih osoba 16. stoljeća.
Cijeli projekt  rezultirati će video uratkom, razglednicom i scenskom igrom te biti izložen na "Festivalu zavičajnosti" koji će se za sve srednje škole održati u svibnju 2020. u Rovinju. Na taj način obilježit će se pola stoljeća od rođenja Matije Vlačića, profesora, crkvenog povjesničara, lingvista i protestantskog teologa.

Izrada portreta i istraživački rad o Matiji Vlačiću na satu povijesti samo je jedan dio aktivnosti Srednje škole Mate Blažine kojom će se obilježiti pola stoljeća poznatog protestantskog reformatora Matije Vlačića.
(Tekst i foto: Dijana Muškardin Foto: Čedomir Ružić)

ssmb.hrsrednja škola mate blažina matija vlačić ilirik obljetnica