Srednja škola Mate Blažine na 4. Festivalu zavičajnosti

Srednja škola Mate Blažine na 4. Festivalu zavičajnosti

15.6.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

U četvrtak 10. lipnja održan je 4. Festival zavičajnosti za srednje škole Istarske županije u Rovinju. U samom projektu sudjelovalo je 23 srednjih škola koje su u rovinjskom kazalištu Antonio Gandusio primile zahvalnice i nagrade za svoj uspješno odrađen rad. Posebnost je što se projekt realizirao tijekom dvije školske godine koje je obilježila i pandemija Covida 19. Ovogodišnji domaćin bila je  Talijanska srednja škola Rovinj koja je organizirala događaj zajedno s organizatorom projekta  Upravnim odjelom za kulturu i zavičajnost Istarske županije i pročelnikom Vladimirom Torbicom. Nakon kraćeg prigodnog programa, za učenike i mentore organizirana je i terenska nastava po Rovinju koja je završila prigodnim domjenkom kojega su pripremili učenici i profesori Strukovne škole „Eugena Kumičića“. Zahvalnice su u ime Srednje škole Mate Blažine preuzele učenice 3. razreda gimnazije Gloria Kiršić i Natali Belušić.
Predsjednica radne skupine za Implementaciju zavičajne nastave u srednji školama Istarske županije, Dijana Muškardin, također je najavila i novi javni poziv Istarske županije te pozvala sve srednje škole da se kao i do sada aktivno uključe sa svojim kreativnim i bogatim zavičajnim projektima. Također je najavila i novi zavičajni priručnik na kome aktivno radi zajedno sa nastavnicima kolegama članovima radne skupine.
Dijana Muškardin se na Festivalu obratila učenicima i mentorima riječima: „Iako nam je pandemija na neki način ukrala svjetove i sve je nekako usporilo se i naše je obrazovanje prebačeno na daljinu, ipak nije stalo i to me čini sretnom jer je zapravo vrijeme pandemije pokazalo kako se možemo okrenuti onome što nas okružuje, zavičajnoj baštini. Ovi projekti pokazuju to naše bogatstvo različitosti koje nastavljamo njegovati i razvijati. Razvijanjem zavičajne pismenosti samo dodatno osnažujemo naš zavičajni identitet".
Naša je srednja škola kao i dosad aktivno sudjelovala na festivalu te predstavila svoj zavičajni projekt "Pet stoljeća Matije Vlačića". Sudjelovali su brojni učenici i nastavnici naše škole pa je tako na kemiji i izbornoj kemiji pod mentorstvom profesorice Olivere Tadić radilo se na "Pripravi papira i tinte po recepturama iz 16. stoljeća".
Na satima njemačkoga jezika profesorica Elviana Frančula Tenčić  i učenici su osmislili digitalni plakat "Matija Vlačić Ilirik nakon 500 godina ponovno na turi po Njemačkoj".
Na nastavi povijesti pod mentorstvom profesorice Dijane Muškardin učenici su osmislili portret Matije Vlačića kojega su izradili vlastitim potpisom te zatim ga tiskali na majice. Također skupina koja je dio zavičajne nastave radila je na istraživačkoj temi „Kako se kažnjavalo protestante u Istri“.
Naši ekonomisti također su sudjelovali u zavičajnom projektu. Učenici 2.d su se u okviru izbornog predmeta Osnove turizma pod mentorstvom profesorice Orijane Tenčić  upoznali se s likom i djelom Matije Vlačića Ilirika. Učenici su samostalno tražili i prikupljali informacije i fotografije te crtali portret Matije Vlačića Ilirika za izradu razglednica. Nakon toga su izrađivali razglednice koje su također tiskane.


Pri realizaciji zavičajnog projekta pomogli su i aktivno se uključili i Narodni muzej Labin koji skrbi o Memorijalna zbirci  Matije Vlačića Ilirika. Zbirka se nalazi u palači Franković-Vlačić. Za  dizajn i tiskanje razglednica i majica zaslužan je Leo Knapić i Vetva graf iz Raše.

(Tekst i foto: Dijana Muškardin)


festival zavičajnosti srednja škola mate blažina