SREĆKO PRKUT, KINOOPERATER: Kino u Labinu treba premjestiti i urediti / u mirovinu otišao dobri duh labinskog kina

SREĆKO PRKUT, KINOOPERATER: Kino u Labinu treba premjestiti i urediti / u mirovinu otišao dobri duh labinskog kina

9.9.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Naše Kino nalazi se na pola puta između donjeg i gornjeg Labina, a sve što je na pola puta nije dobro. Kino Labin je na uzbrdici za stari grad i bez parkirališta. U donjem Labinu zjapi godinama prazna dvorana u Domu Drugi mart koja je u vlasništvu države. Tamo bi trebalo preseliti kino i urediti interijer i onda bi posjećenost sigurno porasla

Nakon trideset godina rada kao kinooperater i kućni majstor u labinskom Pučkom otvorenom učilištu, u srijedu je petog rujna otišao u mirovinu dobri duh labinskog kina Srećko Prkut. Bio je Srećko i više od toga, Katica za sve.

- Srećko je svestran. Dok druga Pučka učilišta imaju nekoliko ljudi zaposlenih na raznim poslovima Srećko je bio kinoperater, birao je filmove i stvarao program, osmišljavao plakate, brinuo o održavanju zgrade Pučkog otvorenog učilišta i Umjetničke škole Matko Brajša Rašan, održavao računala i računalne programe, radio inventure za čitavu ustanovu, vodio je brigu o kotlovnici i nabavkama, rekla nam je ravnateljica Labinskog Pučkog otvorenog učilišta Danijela Mohorović.

Srećko Prkut u mirovinu odlazi sa 41 godinom radnog staža i 60 godina života. Najveći dio svoga radnog vijeka, 30 godina proveo je u Pučkom otvorenom učilištu, a počeo je u RTV servisu Elektre gdje je radio jedanaest godina. Kratko je sedam mjeseci radio u Tvornici igračaka TILA, a zatim se vratio opet u Elektru nekoliko mjeseci i onda 1989. zaposlio kao kino operater u tadašnjem Sveučilištu gdje je te poslove radio neko vrijeme i honorarno.

- Počeo sam s analognim starim projektorom proizvedenim još 1957. godine na kojem smo vrtili filmske trake širine 3,5 centimetra, a duge od tri do osam kilometra. Nekada su zbog prevelike upotrebe i izraubanosti trake pucale pa su se tijekom gledanja filma znali dogoditi prekidi. Radni vijek završio sam na novoj digitalnoj opremi, jer je prije tri godine Labinsko kino digitalizirano. Preostalo je još uređenje interijera odnosno gledališta. Sada imamo opremu vrhunske kvalitete, istu kao Cinestar a ton je još i bolji, govori Srećko i otkriva nam što je važno za dobrog kinooperatera.

- Najvažniji su ljubav prema filmu i poslu kojeg radiš jer tu nema radnog vremena. Kada sam počeo raditi imali smo kino predstave gotovo svaki dan i praznikom a sada tri puta na tjedan s tim da sam subotom cijeli dan zauzet jer prije podne imamo matineje.

Osim što ih prikazuje Srećko i bira filmove pa kreira filmski program kojeg Labinjani gledaju. (Branko BIOČIĆ)


Po u srećko prkut mirovina kino kino labin