Sportski centar Franko Mileta

Sportski centar Franko Mileta

13.8.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradsko vijeće Grada Labina na sjednici održanoj u srijedu, 9. kolovoza potvrdilo je prijedlog  Komisije za izbor i imenovanja Gradskog vijeća da Sportski centar nosi ime Franko Mileta.

Na sjednici 31. srpnja 2017. godine Komisija je pregledala sve u roku pristigle prijedloge za određivanje imena novog Centra na području Grada Labina i utvrdila da su tri predlagača imala dva prijedloga.

Vedran Kos predložio je da Sportski centar nosi naziv „Rudnik sporta“, dok su Remzo Zalihić i Sportska zajednica Grada Labina imali isti prijedlog, Sportski centar Franko Mileta.

Novi naziv prihvaćen je uz obrazloženje da se radi o prijedlogu koji je došao i kao pojedinačni prijedlog jedne sportske osobe te kao prijedlog Sportske zajednice Grada Labina kao krovnog predlagača supotpisan od Rukometnog kluba „Mladi rudar“ i od Ženskog rukometnog kluba „Rudar“.

Franko Mileta rukometom se počeo baviti u rodnom Labinu i matičnom Rudaru, s kojim je izborio plasman u II ligu ex-Jugoslavije. Labin prvi put napušta 1977. godine i prelazi u riječki Kvarner, a dvije godine kasnije, u prvoligaški Zamet iz kojeg dospijeva na širi spisak reprezentacije bivše države.

U sezoni 1981/82 nastupa za najbolji i najtrofejniji klub u povijesti jugoslavenskog rukometa, banjalučki Borac, s kojim nastupa u tadašnjem Kupu šampiona IHF-a. Iz Borca Mileta odlazi u Italiju, gdje najprije pet sezona nosi dres Imole, te potom dvije sezone nastupa za Modenu.

Nakon povratka u Labin, u sezoni 1992/93, preuzima momčad Rudara s kojom, po prvi put u povijesti labinskog muškog rukometa, ulazi u I-A HMRL. Te sezone, osim kao trener, u drugom dijelu prvenstva, Mileta svoj doprinos povijesnom uspjehu labinskog rukometa daje i kao igrač.

Već slijedeće sezone ponovno sjeda na klupu talijanske Modene, gdje ostaje četiri sezone. Novi povratak na klupu Rudara značio je i novi prvoligaški uzlet naših rukometaša u elitni razred hrvatskog muškog rukometa. Nakon gašenja kluba Mileta, na dvije sezone, odlazi u Italiju, gdje vodi Sechiu, klub nastao fuzijom Moedene i Rubiere. Slijedi sezona u riječkom Zametu, te zadnji rukometni angažman u ŽRK Rudar.

 

 

sportski centar franko mileta franko mileta sportska dvorana labin