Sportaši Labinštine za sobom ostavili vrlo upješnu sezonu - malonogometaši Potpićna 98 ABS najbolji

Sportaši Labinštine za sobom ostavili vrlo upješnu sezonu - malonogometaši Potpićna 98  ABS najbolji

5.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Sport

Prošla godina na području Labinštine mogla bi se ocijeniti vrlo dobrim. Nekima i nije bila takva, ali gledano u cjelini mnogi sportaši Labinštine mogu biti zadovoljni učinjenim. Prvenstveno se to odnosi na malonogometaše "Potpićna ‘98 ABS" koji su uvjerljivo najbolji prošlogodišnji izdanak labinskog sporta.

 

Malo tko je mogao zamisliti da će upravo hakleri iz srca Istre osvojiti naslov prvaka Hrvatske i to na kakav način. Do nogu su potukli znatno bogatije klubove, "Brodosplit" u polufinalu te zagrebački "Nacional" u finalu, demonstrirajući vrhunsku izvedbu u obrani o kojoj se i danas govori. Usto, u Labinu se održavala i završnica Kupa Hrvatske gdje su osvojili treće mjesto, a kao kruna cijele godine bio je nastup u Ligi prvaka.

Najprije su u Puli u konkurenciji prvaka Srbije, Cipra i Azerbejdžana osvojili drugo mjesto izborivši tako nastup među najboljih šesnaest u Europi. Na turniru "Elite" grupe u Lisabonu odlično su prezentirali hrvatski mali nogomet i pobijedivši nizozemskog prvaka natjecanje završili na diobi od. 9 do 12. mjesta.

Kapa do poda Potpićancima. Njihove kolege na puno veće terenu također mogu biti zadovoljne učinjenim, ali samo oni u ligama pod okriljem HNS-a.

"Rudar" je ostvario povijesni uspjeh plasiravši se u  osminu finala Kupa  Hrvatske pobijedivši vinkovačku "Cibaliju" u prvom kolu s  nevjerojatnih 5:2. Upravo je taj susret usmjerio povratak Stepčića u prvoligaša s Kantride, ali  odlazak Lepinjice u isti klub.

 

Svemu tome prethodilo je osvajanje Kupa Istre pobijedivši u finalu "Rovinj" 2:1, ali u prvenstvu Treće HNL - zapad potpuno drugačija slika. Prošle je sezone teškom mukom osiguran ostanak, a u prvom dijelu sezone 2009/10 "rudari" su uglavnom bili pri dnu ljestvice. Na to se nadovezao i sramotan poraz u Kostreni od "Pomorca" 0:9 u osmini finala Kupa Hrvatske i baš zbog toga ostaje mrlja na 2009. godini. Susjed iz Nedešćine zaslužuje same pohvale, bez ikakvih crnih mrlja. Malo tko je očekivao njihov trijumf u Četvrtoj HNL - zapad, a oni su velikim zajedništvom ostvarili upravo to. Upravo je zajedništvo njihova najveća snaga i u višem rangu natjecanja koje su odradili vrlo dobro i da nije bilo poraza u posljednjem kolu na domaćem terenu ocjena bi bila odlična. U nižim ligama vidljiv je potpun pad u redovima "Potpićna" i "Raše 1938" u kojoj su svi ponudili  ostavke i njihova je budućnost uistinu upitna. Situacija je ista i u redovima "Učke ‘72" iz Čepića, ali nažalost još uvijek nitko ne shvaća da je jedini spas za kršanski nogomet fuzija Potpićanaca i Čepljana, jer ih sve drugo vodi u propast oba kluba.

 

U rukometnom svijetu ista meta, isto odstojanje. Rukometaši "Mladog rudara" ponovno su došli do Rima, ali papu vidjeli nisu. Razočaranje osvojenim drugim mjestom u Drugoj ligi bilo je ogromno i puno se toga ulagalo  upravo u sezonu koja je u tijeku.

No, i tu im baš ne cvjetaju ruže i jedino što im se može označiti kao plus je igranje u finalu Kupa Istre. Mlade rukometašice "Rudara", prvenstveno zbog svoje mladosti i neiskustva, vode grčevitu borbu za ostanak u Drugoj ligi, ali smo nekako sigurni da će ga pod vodstvom trenera Franka Milete ostvariti bez problema.

Zajedničko apsolutno svim klubovima je teška financijska situacija u kojoj su se našli i sva je sreća da Grad Labin plaća prijevoz jer bi neki možda i odustali od natjecanja.

Od ostalih momčadskih sportova prisutan je veliki korak naprijed, organizacijski i rezultatski, u redovima Boćarskog kluba "Raša", Malonogometnog kluba "Albona" i Stolnoteniskog kluba "Brovinje".

U pojedinačnim sportovima perjanica je mladi Dilan Mileta, član ŠRD "Galeb" iz Raše koji se na Svjetskom prvenstvu u sportskom ribolovu u kategoriji U-16 u udičarenju s obale okitio naslovom svjetskog prvaka.

Naslovom prvaka Hrvatske u juniorskoj konkurenciji discipline cross conutry okitio se Marko Bulić (BBK "Istrabike"), kao i članovi Atletske sekcije "Albona" Sanel Tubić i Samir Dobrić u brzom hodanju na tri i pet tisuća metara. Od atletičara valja svakako spomenuti i Amela Tubića koji je osvojio treće mjesto u krosu. Također su pregršt odličja osvojili i

borci KBK "Budokai Labin" među kojima se posebno ističu mladi Katarina Cukarić i Marino Faraguna, koji medalje osvajaju i izvan granica Hrvatske.

Standardno su dobri bili i judaši, a posebno Italo Živić koji je postao viceprvak Hrvatske u juniorskoj konkurenciji. Također valja spomenuti i dva imena koja se trenutno ne nalaze na ovom području. Riječ je o Kršancu Luki Grubiću koji je u biciklizmu svojim nastupima prerastao hrvatsku konkurenciju i otišao u Italiju u profesionalce.

Drugi je Luka Stepančić, mladi Labinjan koji je trenutno u redovima "Varteksa" i koji se na juniorskom rukometnom SP-u u Egiptu okitio zlatnom medaljom.

 


 

 

 

 

Također su Labinjani u godini na izmaku dobili prvog nogometnog trenera koji vodi jedan prvoligaški klub, naravno riječ je o Valdiju Šumbercu, a posebno raduje nakon dugog niza godina povratak košarke na sportsku kartu Labinštine. Upravo zbog svega navedenog Labinština može biti zadovoljna učinjenim i na tome zaslužuje sve čestitke, a onima koji se baš i nisu iskazali više sreće želimo u ovoj godini.

Robi FONOVIĆ

Foto: Potpićan 98 ABS ponos Labinštine

sport pregled 2009 mnk potpićan 98 abs mnk potpićan 98 budokai labin dilan mileta valdi šumberac luka stepančić luka grubić brovinje amel tubić