Spas od TV pretplate kod javnog bilježnika

Spas od TV pretplate  kod javnog bilježnika

4.7.2010. // Glas Istre

Prema novom zakonu o HRT-u, koji je otišao iz Vlade u Sabor na prvo čitanje, televizijska pretplata iznosit će najviše 1,5 posto prosječne mjesečne plaće u Hrvatskoj, što bi sada iznosilo oko 80 kuna, no zakonom nije definiran i njen najniži mogući iznos. Kaže se

samo da će je, jednom godišnje, određivati budući nadzorni odbor HRT-a, koji, kad se zakon donese, tek treba biti izabran i Vlada ga treba potvrditi.

Sigurno je, međutim, jedno - RTV pristojbu ubuduće će plaćati svi oni koji plaćaju račune za struju, čime bi HRT trebao dobiti novih 600 tisuća pretplatnika!

Naime, sada ih broji 1,5 milijuna, dok HEP ima 2,1 milijuna potrošača u kategoriji kućanstva. Problem je, međutim, u tome što za HEP kategorija "kućanstava" ne podrazumijeva samo nastanjene stanove i kuće, već i velik broj stubišta, garaža, malih pomoćnih objekata i slično, za koje se plaća struja.

U Ministarstvu kulture, koje je pisalo Zakon o HRT-u, kažu da će s vremenom pojedinosti biti razrađene, no u Sabor je otišao zakon u kojem stoji da će ubuduće pretplatu za televiziju i radio plaćati svaka pravna ili fizička osoba koja plaća električnu energiju. Drugim riječima, to su i vlasnici brojila u garažama, ili primjerice u pomoćnim objektima na poljoprivrednim zemljištima, jer HEP u svojoj evidenciji nema vrstu objekta, samo ime i prezime vlasnika, te broj njegovog brojila za struju.

Onima koji negdje imaju brojilo, no ne i televizor, preostat će samo solucija da, kad od HRT-a dobiju obavijest o plaćanju pretplate, odu kod javnog bilježnika i potpišuizjavu da u tom objektu nemaju TV prijamnik.

- Ovo je nakaradna zakonska odredba, i još jedan nepotreban trošak za građane! Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001., u Hrvatskoj su bila 1,4 useljena kućanstva, dok je HEP tada imao 1,8 milijuna potrošača u toj kategoriji. To znači da je tada bilo 400 tisuća potrošača koji to ustvari nisu, odnosno objekata s brojilom, u kojima nitko ne živi, ističe Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača.

Uzme li se, hipotetski, u obzir činjenica da među sadašnjih 2,1 milijun HEP-ovih "kućanstava", ima 500 tisuća objekata bez televizora, njihovi će vlasnici kod javnih bilježnika morati ostaviti 23,45 milijuna kuna jer ovjera ovakve izjave košta 46,90 kuna po primjerku. Iznos PDV-a od tako prikupljene "cifrice", otići će, pritom, i u državnu blagajnu. Dobije li HRT, dakle, oko 500 tisuća javnobilježničkih potvrda o neposjedovanju televizora, ostat će mu novih oko 100 tisuća pravih kućanstava, na kojima bi trebao zarađivati, prema sadašnjoj računici, dodatnih osam milijuna kuna mjesečno, odnosno 96 milijuna kuna godišnje.

- Ja u Zagorju imam drveni kućerak od pet kvadrata, za koji mjesečno plaćam struju od oko dvije-tri kune, plus HEP-ov mjesečni paušal. Sad bi za taj kućerak trebao plaćati i pretplatu za televizor, makar se unutra ne nalazi ništa osim alata, začuđeno je našem listu novi zakon komentirao 82-godišnji Vjekoslav Đurek iz Zlatar Bistrice, umirovljenik koji će morati kod javnog bilježnika.

Pravnici tvrde da onaj koji nešto od kupca naplaćuje, mora dokazati trošak, a ne da trošak pretpostavlja pa kupac onda dokazuje da on kupac zapravo - nije. Osim toga upitna je i odredba koja kaže da će HEP biti dužan HRT-u dostavljati podatke o svojim korisnicima budući da to zadire u sferu zaštite osobnih podataka.

B. MRVOŠ PAVIĆ, S. PAVIĆ

 

Zakoni se posvađali

Iz Ministarstva kulture problema u dokazivanju što je pretplatniku kućanstvo, a što, recimo, garaža, ne vide, ili "samo" nisu svjesni koliko je HEP-ova definicija kućanstva šira. No, nitko ne zna koliku ćemo pristojbu plaćati već od 1. studenoga. U Saboru su se praktički već sudarila dva zakona koja to kane regulirati; nacrt novog zakona o HRT-u i prijedlog izmjene Zakona o HRT-u kojim bi se pristojba s 80 kuna snizila na 60 kuna.

Josip Leko, član Odbora za zakonodavstvo kaže se da bi nam se lako moglo dogoditi da od 1. studenoga pristojbu plaćamo 60 kuna, da bi za mjesec- dva novi zakon o HRT-u to derogirao

 

rtv rtv pristojba tv pristojba hrt tv pretplata pretplata društvo standard javni bilježnik račun za struju