Spaljen pust Folši Ive

Spaljen pust Folši Ive

16.2.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

LABIN - Maškarana skupina Labinjonska kompanija domoća folšarija priredila je jučer mimohod maškara od Katura do centra grada na Zelenicama, gdje je potom spaljen pust Folši Ive.

Sudjelovalo je četrnaest maškaranih skupina s ukupno oko četiri stotine maškara, a pratilo ih je približno isto toliko građana.

Maškare s Labinštine zaslužuju pohvalu što su ove godine karneval podigle na višu razinu. Pripadnici Folšarije bili su dojmljivo maskirani u Pinokije,a ideja je potekla od dosjetke da živimo u zemlji Pinokija. Farabuti, gradska skupina koja je lani prvi put nastupila, maskirala se u grozdove i sa sobom vukla alegorijska kola u obliku velike bačve. "Maškare za ne vervat" iz Kožljaka glumile su šparoge, a kao obvezatne rekvizite koji su trebali dočarati atmosferu mjesta na kojima one rastu, tu su bili velika plišana zmija i odbačena zahodska školjka. "Čepljonske mačkare" maskirale su se u hokejaški tim nazvan Žabari.

Od domaćih nastupili su mališani iz obiju osnovnih škola, Dječjeg vrtića "Pjerina Verbanac", Likovna grupa "Točka" iz Potpićna, Dječji pjevački zbor Mornica te Gradski orkestar.

Pljesak publike pokupile su uvijek izvrsno uigrane maškare iz Voloskoga, Lovrana i Opatije, a ovogodišnje iznenađenje bili su Indijanci na konjima s Ranča Barba Tone u Manjadvorcima.

Maškare iz Koromačna bile su organizatori maskenbala u svom Društvenom domu, na kojemu su se okupili sudionici mimohoda. Vrhunac večeri bio je izbor najbolje maskirane skupine i najbolje maske. Karneval u gradu završava u utorak dječjim maskenbalom u sportskoj dvorani Srednje škole Mate Blažine.

 

Napisao i snimio R.SELAN

 

pust spaljivanje pusta labinjonska kompanija domoća folšarija maškare pipica darko batelić čepljonske maškare folšarija folši ive farabuti