Smrt investicija na hrvatski način

23.7.2014. // HRT // Objavljeno u kategoriji Društvo

Samo nas nove investicije mogu spasiti, hitno treba poboljšati investicijsku klimu, mantra je koju svakodnevno slušamo. Osim prevelike administracije i nejasnih propisa, investitori kao glavnu zapreku ističu korupciju i reket lokalnih i regionalnih dužnosnika. Kristina Pešić Biondić i Dražen Majić istražili su zašto njemački investitor Georg List u Motovunu već 12 godina pokušava započeti projekt u koji je dosad uložio 5 milijuna eura.

Ne komentiram idiote, izjavio je zastupnik u europarlamentu Ivan Jakovčić na novinarski upit da komentira optužbe njemačkog investitora Georga Lista. Nijemac već 12 godina pokušava započeti polo projekt pokraj Motovuna, ali unatoč pet milijuna uloženih eura posao još nije započet. List je na sljedeći način opisao sastanak u Poreču na koji je došao požaliti se tadašnjem istarskom županu uvjeren da ga općinski čelnici žele reketariti.

Gospodin Jakovčić me pozvao u Poreč. Molio sam ga da me primi kako bih ga upoznao sa zaprekama na koje sam naišao u Motovunu. Susreli smo se u restoranu Cotton Club, a s njim je bio i Branko Curić. Jakovčić me saslušao i u jednom trenutku rekao sljedeće: "Trebali biste uplatiti 500.000 eura u tvrtku gospodina Curića i on će riješiti probleme u vašem projektu.“

Te su me riječi šokirale, izjavio je List za Hrvatsku radioteleviziju. Tvrdi da im je odgovorio kako mu takvo što ne pada na pamet jer je već oko 300.000 eura platio najboljim svjetskim konzultantima za izgradnju polo igrališta i pratećih objekata.

Rekao sam im i da gospodin Curić nema nikakvog iskustva u polo projektima. Nakon što sam ih odbio, moj je projekt potpuno blokiran, tvrdi Georg List.

Poslovna romansa u Motovunu

Njemački investitor Georg List 2002. sa skupinom prijatelja dolazi u Motovun na gastronomski vikend na kojem uživaju u tartufima i lokalnim vinima. Tijekom vikenda upoznaje načelnika općine Motovun Slobodana Vugrineca koji mu govori da je na jednom dijelu doline Mirne moguće razviti polo projekt.

Nakon nekoliko sastanaka List odlazi na višemjesečni put u Argentinu u kojoj je polo vrlo razvijen kao sport, ali i kao turistički investicijski projekt. Tijekom 2003. ideja se razvija i dobiva prve obrise.

Moji su mi arhitekti rekli da Motovun ima potencijal postati vodeća europsko odredište za polo, kaže List.

U ljeto 2004. na Brijunima se organizira veliki polo turnir na kojem sudjeluju pripadnici svjetskog jet-seta. Turnir zajednički organiziraju tadašnji istarski župan Ivan Jakovčić i Umberto Angeloni, vlasnik vodeće svjetske tvrtke za odijela Brioni.

Oduševljene uspjehom polo turnira, Općina Motovun i Istarska županija u suradnji s Listom 2004. pokreću izmjene Županijskog i Općinskog prostornog plana.

U to vrijeme imao samo osjećaj da doista podupiru projekt, kaže List koji u Švicarskoj osniva tvrtku preko koje želi prikupiti sredstva za investicije. Pisma namjere Općini Motovun šalje nekoliko investitora iz Saudijske Arabije, Mađarske te iz švicarskih banaka.

Izmjenom plana do milijuna eura

Prvi problemi javljaju se pri određivanju lokacija budućih građevinskih zona u sklopu polo projekta. Iako je List građevinsku zonu predložio na sasvim drugoj lokaciji, općinski čelnici bez njegova znanja određuju tri zone na parcelama u vlasništvu općinskih vijećnika i njihovih prijatelja koji su zemlju kupovali paralelno s donošenjem izmjena plana.

Tako je zona C1 smještena na području na kojem najveći broj parcela ima općinski vijećnik Valter Kotiga, u zoni C2 građevinske parcele određivao je tadašnji glavni tajnik IDS-a Emil Soldatić, a najveća građevinska zona C3 smještena je na zemljištu koje su tijekom izmjena plana kupile dvije zagrebačke obitelji povezane s tadašnjim predsjednikom motovunskog Općinskog vijeća Efremom Močibobom. Mail Alfreda Groinigga- dokument

Zemljište u zoni C3 prvi je želio kupiti Georg List, ali su ga usred pregovora s vlasnikom Lučanom Valentom pretekle zagrebačke obitelji Čavala i Salak koje su od Valente za 16.000 eura kupile oko 50.000 četvornih metara. Valenta je za HRT izjavio da su mu kupci rekli da su za zemlju doznali preko Općine Motovun. Novi vlasnici uskoro su kontaktirali s Listom i za zemlju tražili 1,240.000 eura ili 80 puta veću cijenu.

Obitelj Čavala paralelno s izmjenom plana osniva tvrtku Terra pro, koju je registrirala upravo na Močibobovoj adresi. U izjavi za HTV Močibob potvrđuje da je tvrtka registrirana na njegovoj adresi, ali u tome ne vidi ništa negativno. To je istina. Oni imaju firmu na mojoj adresi, bave se nekom poljoprivredom, ali detalje ne znam, rekao je.

Iako ne zna detalje, Močibob ovih dana na portalu Njuškalo oglašava prodaju spomenute tvrtke Terra pro. Prodaja je označena kao hitna, cijena 130.000 eura, a kao kontaktni broj telefona istaknut je Močibobov mobitel.

Zemlja je urbanizirana i općinskom vijećniku Valteru Kotigi njegovih desetak tisuća četvornih metara prije promjene plana vrijedilo je tridesetak tisuća eura. Kotiga je Listu nakon promjene plana zemlju ponudio po cijeni od 400.000 eura.

Ako ne platiš – blokada!

Kada je shvatio reket općinskih vijećnika, List se neuspješno obraća za pomoć Ivanu Jakovčiću, ali nakon opisanog susreta u porečkom Cotton clubu njegovi problemi postaju još veći. Frustriran zastojem projekta, on se 2009. odlučuje na kupnju poljoprivrednog zemljišta u želji da bez ikakve gradnje organizira barem polo turnire. Namjera mu je bila da dovede nekoliko svjetskih ekipa i pozicionira Motovun u svjetskim polo kalendarima.

Međutim, kada su općinski čelnici u Motvunu doznali da List kupuje zemlju bez njihova znanja, pokreću niz sudskih tužbi. Općina nas je počela tužiti pozivajući se na zakon iz 1945., tako su nas skupa sa županijom ponovo blokirali, kaže List.

Općina se upustila u skupe sudske postupke iako je očito da bi od eventualnog prihvaćanja tužbe koristi imala država, a ne općina. List je dobio tri dosadašnja sudska postupka, ali Općina unatoč upozorenju suda da nemaju aktivnu legitimaciju u sporu i dalje podnosi žalbe. Da je jedina svrha tužbi i žalbi opstrukcija Lista, slaže se i aktualni motovunski načelnik. Radi se o poljoprivrednom zemljištu koje prema zakonu pripada RH. Prema tome, u ovom sporu ne vidim previše smisla, kaže načelnik Tomislav Pahović. Bivšeg načelnika Slobodana Vugrineca nismo uspjeli privoljeti na komentar unatoč jednomjesečnim nastojanjima.

Iako je vlasnički upisan u zemljišne knjige, Georg List ne može obrađivati svoju zemlju. Nju trenutačno, tvrdi List, potpuno ilegalno obrađuje županijska tvrtka AZZRI.

korupcija sukob interesa općine i načelnici gradonačelnici IIDS makinacije laži nemoral konobari