Smotra vina središnje Istre u Gračišću - najbolji crni merlot Siniše Serga iz Svete Katarine

Smotra vina središnje Istre u Gračišću - najbolji crni merlot Siniše Serga iz Svete Katarine

9.4.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Uz domaću kapljicu, na smotri su se degustirale butelje vinara iz Svetog Ivana Zeline, kao i one iz slovenske općine Mokronog-Trebelno. Komisija za senzorno ocjenjivanje vina nagradila je više od 70 posto prijavljenih uzoraka vina zlatnim, srebrnim ili brončanim medaljama.

Najboljim bijelim vinom ocijenjena je malvazija vinara Marija Banka iz Bašići kraj Tinjana, a najboljim crnim merlot vinara Siniše Serga iz obližnje Svete Katarine.

 U poslijepodnevnim satima na Placu je upriličena svečana podjela odličja nagrađenim vinarima, a dodijeljene su 23 zlatne medalje. Nakon degustacije vina i jela, u nastavku dana posjetitelji su se mogli opustiti uz nastupe tradicijskih plesača i svirača.

Konobe zatvaraju vrata u 19 sati, kada na mjesnom igralištu počinje koncert Gustafa uz predgrupu Night Express Band.

Ostojić: Gračišće je prepoznatljiva turistička destinacija


"Smotra vina u Gračišću pokazuje da se s puno volje, dobrih ideja i ne previše novaca može napraviti puno", rekao je ministar turizma Veljko Ostojić koji je u pratnji gračaškog načelnika Ivana Mijandrušića obišao smotru vina središnje Istre.

 "Čestitam načelniku i njegovom timu koji su u deset godina od Gračišća, koji je bio inkubator za studente arhitekture, napravili prepoznatljivu turističku destinaciju. Pritom su podigli broj smještajnih jedinica sa sedam na pedesetak te riješili praktički kompletnu infrastrukturu mjesta, i to s malim budžetom. Dakle, kad se hoće, zaista se i može", rekao je Ostojić.

Na novinarsko pitanje može li se gračaški recept primijeniti na ostala mjesta unutrašnje Istre, ministar je odgovorio: "Svako mjesto, svaka općina treba se pozicionirati drugačije. Mislim da kopije nisu dobre jer svako mjesto ima neke svoje prednosti koje treba iskoristiti". (Anđelo DAGOSTIN; snimio Manuel ANGELINI)

siniša sergo smotra vina gracišce