Smotra vina istočne Istre: Najbolje ocjenjeno bijelo vino imaju vinogradi San Martino a crno OPG Siljan

Smotra vina istočne Istre: Najbolje ocjenjeno bijelo vino imaju vinogradi San Martino a crno OPG Siljan

25.6.2018. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na 425 metara nadmorske visine, s pogledom na Pulu na jednoj strani i riječki zaljev na drugoj, otoke Cres i Lošinj, pa sve do Unija, Velebita i talijanske obale, u mjestu Skitača udaljenom 15 kilometara od Labina, u općini Raša održana je 13. Smotra vina Istočne Istre. Organizatori su bili Turistička zajednica Općine Raša i Udruga vinogradara i vinara Labinštine "TRS".

- Ove godine sudjelovala je 26 izlagača sa 42 uzorka vina koja su ocijenjena na Porečkom Institutu za poljoprivredu za razliku od prošle godine kada je uzorke ocjenjivala publika. Na čelu Komisije za organoleptička ispitivanja bila je dr. Sanja Radeka na čemu joj zahvaljujem, rekao je Jasmin Mahmutović, direktor TZ Raša. Posjetitelji su za 40 kuna mogli kupiti čašu i degustirati vina nastala od Ližnjana do Kastva. Valter Licul, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Labinštine Trs koji je sa sinom Pierom nudio i svoja vina kaže:

- Naša udruga djeluje nepunih godinu dana i u tom smo razdoblju pokrenuli razne akcije. Imali smo nekoliko edukacija, nabavili lozne cjepove i sada smo se uključili zajedno sa Turističkom zajednicom Općine Raša u ovu manifestaciju na Skitači. Drago nam je da su nas prepoznali kao prave partnere. Naša Udruga vinara i vinograda Labinštine Trs broji dvadesetak članova. Posebnost ovogodišnje smotre od prijašnjih je u tome da osim degustacijskih stolova sa bijelim i crnim vinima koji su bili na ocjenjivanju imamo još i posebne štandove vinara koji su donijeli sav svoj asortiman vina iz svojih podruma pa posjetitelji imaju širu ponudu za degustaciju, rekao je Licul istaknuvši kako se u budućnosti nada još većem broju izlagača što je glavni cilj organizatora. Ima dosta malih proizvođača koji nemaju registriran OPG ili tvrtku ali imaju kvalitetna vina pa će i oni biti pozvani na smotru.

- Cilj naše udruge je povećanje kvantitete i kvalitete vina na ovim prostorima jer Labinština ima dobrih vina ali je na neki način svih ovih godina bila zaobiđena na svim vinskim kartama Istre. Imali smo samo pet etiketa a ove godine se pojavila i šesta tako da napredujemo . Nadam se da ćemo u budućnosti imati petnaest etiketa na Labinštini i onda ćemo biti jedna prava mala vinska regija, zaključio je Licul. Smotru vina istočne Istre „Skitača 2018“ pohodilo je mnoštvo ljubitelja dobre kapljice ali i ostalih gostiju, izletnici, turisti i stanovnici ovoga dijela Istre .U konkurenciji 26 izlagača nagradu za najbolje ocjenjeno bijelo vino, Chardonny, dobio je Miljenko Vretenar, vlasnik vinograda San Martino iz Labina. Najbolje ocjenjeno crno vino i to Merlot imao je Sanjin Siljan iz OPG Siljan Šegotići.Njima je pripala i zlatna medalja za malvaziju.

Posjetitelji su s radoznalošću i veseljem kušali i sva ostala ponuđena vina. Bila je tu i nezaobilazna ugostiteljska ponuda jer kada se pije treba nešto i pojesti. Za kulturno umjetnički program pobrinuli su se članovi RKUD "Rudar" iz Raše. Sve posjetitelje do kasno u noć zabavljala je grupa Proleteri. Organizatori i posjetitelji bili su zadovoljni ovogodišnjom 13. Smotrom vina Istočne Istre na Skitači a za iduću godinu već se najavljuje veći broj sudionika vinara i još bolja fešta. (Napisao i snimio Branko BIOČIĆ)


smotra vina skitača vino degustacija enologija