Smotra vina istočne Istre - Skitača 2010: Najbolji merlot Oriane Načinović i malvazija Aleksa Milevoja

Smotra vina istočne Istre - Skitača 2010: Najbolji merlot Oriane Načinović i malvazija Aleksa Milevoja

22.6.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Merlot Oriane Načinović iz Rapca i malvazija Aleksa Milevoja iz Labina ocijenjeni su najboljima na Smotri vina istočne Istre Skitača 2010., koju su u subotu petu godinu zaredom organizirali Općina Raša i Udruga poljoprivrednika "Ulika".

Na priredbi, zamišljenoj kao poticaj razvoju vinarstva u dijelu Istre koji se nezasluženo smatra manje pogodnim za uzgoj vinove loze, sudjelovao je 31 vinar s 44 uzorka crnih i bijelih vina. Stručnu analizu i ocjene dala je komisija porečkog Instituta za poljoprivredu i turizma u sastavu Sanja Radeka, Tomislav Plavša, Miljenko Bošnjak, Višnja Zečević i Nikolina Jedrejčić.

Za pobjedničkim merlotom zaostao je tek desetinu boda teran Romana Licula, kojemu je također pripala zlatna medalja. Milevojeva malvazija skupila je bodove dostatne za srebrnu medalju, a isto odličje ponijele su i malvazije

Gorana Baćca, Josipa Siljana, Vinograda San Martino te chardonnay Lorene Dušati, jedino bijelo vino koje nije bilo napravljeno od najpopularnije istarske sorte. Među crnima srebro je pripalo teranu i refošku Fredija Licula, cabernetu sauvignonu Branka Ružića

i teranu Sre[1]ka Kosa. Bronce za bijela vina dobili su Boris Vilić, Valdi Franković, Srećko

Kos, Alen Miletić, Ivan Franković i Josip Siljan, a za crna Romano Licul i Bojan Kiršić, obojica s refoškom, Josip Kršulja s teranom, Alen Miletić sa stolnim vinom i Vinogradi San Martino s merlotom.

Izložbu dobre kapljice pratila je izložba meda i autohtonih prehrambenih proizvoda, kojoj su se pridružili gosti iz Velike kod Požege sa slavonskim specijalitetima. Uz standardnu ugostiteljsku ponudu tu su bili i članovi Planinarskog društva "Skitaci", koji su u obližnjem planinarskom domu nudili grah s kobasicom. Nakon nastupa RKUD-a "Rudar", publiku su zabavljali Eureka Band i veličanski tamburaški sastav Grofovi.

R. SELAN

 

aleks milevoj oriana načinović goran baćac smotra vina istočne istre smotra vina skitača merlot vino