Smoković je kreditirala, a ne potkradala tužilaštvo?

Smoković je kreditirala, a ne potkradala tužilaštvo?

16.9.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

RIJEKA - Pod optužbom u zloporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave u Županijskom sudu u Rijeci nastavljeno je suđenje bivšoj pazinskoj općinskoj državnoj odvjetnici Davorki Smoković.

 

Putovanja na kojima nije bila

 

Prema USKOK-ovoj optužnici Smoković se tereti da je kao državna odvjetnica izdala 260 putnih naloga na svoje ime, koristila na putovanjima službeno vozilo, no da je u putnim troškovima prikazala kao da je koristila privatni automobil. Također, i da se u slučaju 103 putnih naloga radilo o fiktivnim putovanjima na kojima uopće nije bila, dok je u slučaju 157 naloga stvarno otputovala, ali je prikazala da je u službene svrhe koristila privatni automobil. Tereti se da je, obračunavanjem takvih troškova putovanja, oštetila državni proračun i sebi pribavila imovinsku korist od 60 tisuća kuna na koliko i glasi imovinski zahtjev.

 

Na navode optužnice izjasnila se da se ne smatra krivom te osporava imovinski zahtjev, a obranu će iznijeti tek na kraju dokaznog postupka. Do sada je saslušano sedmero svjedoka iz pazinskog Općinskog državnog odvjetništva te iz policije.

Saslušani djelatnici ODOa Pazin u svojim su izjavama rekli da se u inkriminirano vrijeme službenim vozilom isključivo koristila Smoković, a pravnik, koji je na dužnost u pazinsko Općinsko državno odvjetništvo stupio nakon nje, posvjedočio je da su prilikom primopredaje, između ostalog i službenog vozila, saznali da niti jedan putni nalog nije bio izdan za to vozilo.

 

Nema naloga za službeno vozilo

 

- Nikada nije izdan putni nalog za taj auto, a rečeno mi je da ga je isključivo koristila gđa Smoković. Bilo je puno putnih naloga za privatni automobil gđe Smoković, no nijedan za to službeno vozilo.

Nakon toga izvijestio sam DORH o činjeničnom stanju koje je utvrđeno, izjavio je svjedok. Optužena mu je postavila puno pitanja, a na kraju njegova svjedočenja komentirala je da je njoj ovaj postupak namješten te da svjedok "nije imao nikakve reference da postane državni odvjetnik" zbog čega je ona "trebala izletjeti", a njemu "pripremiti teren".

Nakon što je iznijela novi dokazni prijedlog, Smokovićeva je ustvrdila da je ona "u stvari kreditirala Državno odvjetništvo i plaćala gorivo svojim novcem". Iduća rasprava zakazana je za početak studenog.

Šarlota BRNČIĆ

  

Zaboravni policajci

 

Satima su trajala saslušanja tadašnjih načelnika Policijske postaje Poreč, Sektora kriminalisti čke policije PU istarske i Policijske postaje Labin za koje je optužena Smoković imala na desetke pitanja, nakon što su oni izjavili da nisu u tolikom obimu kontaktirali s njom. Svakoga od njih je pitala za svaki pojedinačni slučaj i predmet na kojemje radila, sjećaju li se o čemu se radilo. Iz njihovih svjedočenja proizlazi da se službeno nisu sastajali toliko puta koliko ona tvrdi, ali i da je često svraćala usput, na kavu, kad bi bila u blizini i imala kakvu raspravu na sudu. Komentirala je da pojedini svjedoci "sada pate od amnezije".

 

 

davorka smoković zlouporaba odo odo pazin dorh kazneno djelo zlouporaba položaja i ovlasti suđenje pp labin