Smilović: Zbogom Rockwoolu i vijeću

Smilović: Zbogom Rockwoolu i vijeću

3.3.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Sjednica Općinskog vijeća Pićna, na temu Rockwool, izazvala je veliki interes građana. U njoj su učestvovali zainteresirani građani, aktivisti svih boja koje brine štetan utjecaj Rockwoola, na zdravlje i okoliš, te sami predstavnici Rockwoola, sa Ekonergom, piše nezavisni pićanski vijećnik Ivan Smilović koji je zatražio 'zamrzavanje' mandata, a razloge pojašnjava na svom blogu .

Dvosatnom diskusijom prisutni su pokušavali uvjeriti vijećnike u svoj stav, međutim moj je dojam da su vijećnici već imali formirano mišljenje po pitanju Rockwoola, pa je jednoglasno donesena deklaracija koja je u prilogu. Interesantno je da su neki ispred Rockwoola stavili svoju političku promociju, čime su narušili vjerodostojnost onoga o čemu govore, bez obzira koliko stav bio ispravan.

Ako postoji problem za njegovo rješavanje nije bitan redoslijed aktera nego njihova sinergija, a redoslijed ocjenjuju oni koji ocjenjuju rezultat. Na strani Rockwoola, su korištene i 'odvjetničke neistine'. Na moje pitanje dali je studija anticipirala (analizirala) prekrivanje dimnjaka maglom, dr. Jelavić je odgovorio sa "NE". Istovremeno, na pitanje koja je kvaliteta zraka kada se svi polutanti zadržavaju na malom prostoru (unutar magle) odgovorio da je dobre kvalitete.

 

Ne znam na osnovu čega to tvrdi - vjerojatno je vrač više nego stručnjak. Pa kraju i sama studija je ispala 'vradžbina'. Interesantna je ekvilibristika kojom je Ružić (& Co) izbjegao izjašnjavanje o Rockwoolu. Prvo nije priznao legitimitet predsjednici vijeća, pa se nije odazvao sjednici kao vijećnik nego kao građanin, pa kao ne želi glasat. Naravno da nije imao odgovor na moje pitanje zašto se odazvao kao građanin, na poziv nekoga tko 'nije legitiman', a da bude još interesantnije u naknadnim 'ćakulama' pita zašto nije dobio prijedlog deklaracije, koji su dobili vijećnici.

Ja ovdje ne znam tko je lud, a tko zbunjen. Za one zbunjene još ima neke nade ako se potrude, oni drugi će morat nosit svoje breme, piše Smilović.

U nastavku donosi i tekst Deklaracije koji je puno oštriji i određeniji od prvotno predložene i koji, ukratko, kaže zbogom Rockwoolu. Ovom deklaracijom se izjašnjavamo za to da ne želimo Rockwool. "Tražimo da se Rockwool zaustavi, demontira i odveze. Tražimo od onih koji su Rockwool doveli, a to znači od službi i političara koji njima upravljaju, da promptno poduzmu konkretne mjere i akcije u cilju ostvarenja tog cilja. Za nas ne postoji niti jedan cilj koji je viši od našeg zdravlja i zdravog okoliša", zaključak je deklaracije.

U pozadini glavne teme Rockwoola, konsolidirala se sadašnja vlast. Uglavnom je sve išlo po scenariju koji je već opisan u prethodnim člancima, uključujući i moje povlačenje iz vijeća. Smoković S. je biran u poglavarstvo, utvrđeno je da će ga u Vijeću zamjenjivat Bulić, nakon čega sam zatražio stavljanje mandata u mirovanje – počevši od slijedeće sjednice vijeća pa do daljnjega.

Dosta sam razmišljao jeli to pravi potez ili ne, i na kraju donio takvu odluku. Svi mi imamo neka načela kojih se držimo i koji nas čine ono što jesmo, pa ako njih ne poštujemo ne poštujemo ni sebe, prestajemo biti ono što jesmo i postajemo moralne nule.

Ja nisam mogao preći preko toga sjedim u istoj klupi Smokovićem koji je samo pred par mjeseci 45 dana čuvao Ružićevu barikadu, koji je podizao tužbe protiv sada 'istomišljenika' i zbog koga sam čak bio na policiji - istina ne kao predmet istrage.

Interesantna je razina na kojoj on, a i dio ove vlasti, funkcionira. On ili bolje reći oni u svemu tome ne vide političku korupciju, trgovinu (mandatima) i sve one jadne riječi koje kontinuirano prate pićansku politiku, a (sada on) i takvi ljudi vode Općinu. Nitko ne želi raspravljat o poduzeću 'Biben', i koliko je on isplativ (štetan) za Općinu pa da bar znamo koliko smo platili 'stabilnost' vlasti.

U jednoj diskusiji, još na početku mandata, (to je moja tema od početka), Smoković je ustvrdio kako on opravda svoju plaću. Rekao sam "da" sve dok podržavaš Ružića, sada je princip isti samo druga nijansa. Neću sada o 'Bibenu', možda drugom prilikom.

Čuo sam nezadovoljstvo stanjem i od nekih drugih prvenstveno mlađih vijećnika. Ne očekujte rješenje problema od 'iskusnih', to i je stanje onih 'koji znaju kako se radi', a Ružić nije ništa iskusniji od ostalih osim što ima instinkt koji lakat upotrijebit u kojoj prilici.

Vaš glas u vijeću vrijedi koliko i svaki drugi, imate pamet imate snagu pa poduzimajte i rješavajte. To što ste na nečijoj stranci ili listi, ne oduzima Vam pravo da se borite i izborite za svoj stav – ja sam svoje odradio.

Predmet: Zahtjev za stavljanje vijećničkog mandata u mirovanje

Prema mojem viđenju odnosa u ovom vijeću, ne postoji prostor u kojem bih ja mogao djelovati, zato tražim da se na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća moj vijećnički mandat do daljnjega stavi u mirovanje, i aktivira moja zamjena u skladu sa zakonom.

Odstupanjem od dogovorenih programskih ciljeva ova vlast je počela gubiti moju podršku još kod donošenja proračuna za 2008. godinu. Protiv svojeg uvjerenja podržao sam proračun iz čisto praktičnih razloga; da se izbjegne trošak izbora od oko 80.000,00 kn i prazni hod od oko 5 mjeseci do održavanje novih izbora.

Kupovanje Smoković S. kroz njegovo stavljanje u poglavarstvo i aktivaciju poduzeća 'Biben', koji još od Ružića ima istu (takvu) namjenu, samo što sada služi drugoj vlasti, prelazi neku moju moralnu granicu. Unatoč tome, podržao sam i to, jer smatram da je alternativa (povratak Ružića) za porezne obveznike još gora varijanta, budući da bi on učinio isto i još mnogo drugih štetnih stvari.

Ovakva politička korupcija (trgovina) se debelo kosi sa mojim moralnim normama, koje mi ne dopuštaju da budem dio toga. Moje svrstavanje uz opoziciju nije moguće, jer bi sadašnja pozicija izgubila većinu i pala, a onda imamo još goru novu vlast. Ostaje jedina opcija – zamrzavanje mandata dok traje takva konstelacija snaga, piše Smilović.

http://www.smilovic.bloger.hr/

 

 

Rockwool prosvjed vijeće Pićan Smilović