Smilović: Rockwool - konačna odluka

Smilović: Rockwool - konačna odluka

28.4.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

22.04.2008 anketirala me agencija Puls (Zagreb) na temu Rockwool, prije bi to bio intervju jer su otišli sa preko sa 60min audio zapisa. Anketu je naručila neka nevladina udruga iz Zagreba sa naglaskom na 'neka'. Ovakvu anketu, koja usput budi rečeno nije jeftina, (samo meni su platili 150 kn neto) može platit ili Rockwool ili Država.

Puls je dobio popis od 16 ljudi, sa kojima treba obavit razgovor, naravno mogu još koga i pridodat (valjda za dekor), uz uvjet da nije zaposlen u Rockwoolu. U prvi mah, za vrijeme intervjua imao sam dojam da iza toga stoji Rockwool, jer su pitanja sugerirala '… ako zatvorimo Rockwool propast će svijet'. Kasnije sam promijenio mišljenje, jer su pitanja prema kraju ukazivala da se radi o politici. Pogotovo zadnje pitanje 'kakvu Istru vidite u budućnosti' sigurno ne interesira Rockwool.

Evo nekih u tih 16 imena:
Franković I.– načelnik općine, vjerojatno ne znaju da je po tom pitanju u 'sukobu interesa', jer direktor Rockwoola stanuje kod njega.
Bilić B. član poglavarstva i predsjednica komisije za zaštitu okoliša, za koju imam informacije da je odbila intervju radi mogućih posljedica, na radnom mjestu.
Fornažar I. – član poglavarstva.
Baf F. – aktivni član Ekop Istra, i tvrdi protivnik.
Ima jedno ili dva imena koji (u javnosti) nemaju nikakve veze sa otporom Rockwoolu, pa mogu pretpostavit da su tu radi toga da popis ne uputi na naručioca. Anketa se provodi po dvije grupe, jedna mlađa i jedna starija od po 8 ljudi, ovih 16 ljudi pojedinačno. U tih 16 mislim da su svi iz Općine Pićan. Kada se ima to u vidu, i neka pitanja oko ekonomskog položaja Općine kao i pitanje na koji način ih riješit, definitivno otkriva naručioca. Ako se netko glasa kao patka, ako hoda kao patka, ako liči na patku – onda je to sigurno patka.

Ima još jedan element koji govori da je naručilac država. Rockwool je privatni kapital koji si ne dopušta greške u koracima paušalnom procjenom situacije. Njihov PR zna odgovor lokalne sredine na svako pitanje iz ankete koje se odnosi na njih, njihovom službeniku (za razliku od državnog) nije dopušteno da ponudi rješenje 'po osjećaju'. Na kraju sve što sam ja rekao o Rockwoolu, već i onako piše u prethodnim člancima – nije neka publikacija, ali onaj koga interesira je došao do nje. Na pitanje koja se općenito odnose na društvo i njegov razvoj se ionako nisam previše trudio oko odgovora, jer sam u tom trenutku mislio da govorim Rockwoolu, na kraju i cijeli intervju je izrečen u jednom dahu.

Što je u svemu zabrinjavajuće?

Što se netko boji reći što misli, sa razlogom. Navest ću lokalni primjer Đurović K. (aktivist Ekop Istra). Inspekcija joj je zatvorila Obrt zbog nepoštivanja zakona (građevinska/uporabna dozvola), kojeg uz najbolju volju ne može poštivat (tekstualni propust u prostornom planu) i što je u svemu najzanimljivije nakon 3 (tri) godine. Što mislite koga bi još bilo dobro zatvorit. Ovo jako podsjeća na neka ne tako davna vremena kada sam i ja radio u osobnom radu: Zakon (porezno opterećenje) su mi postavili tako da moram utajit porez da bi opstao, i nitko me nije dirao – sve dok sam šutio. A kad sam (85') kupovao auto, najprije sam prošetao po općinskom parkiralištu, da ne kupim veći od njihovih - da se Činko ne uzbudi.

Zabrinjavajuće je i to što su sa lokalne sredine – općine i Pićan i Kršan eksplicitno izjasnili po pitanju Rockwoola, a to se ne prihvaća. Čemu služi lokalna zajednica ako će se prihvaćat njene odluke samo ako su po volji 'moćnicima'. Ne može Općina služit kao 'smokvin list' da pokriva nečiju sramotu. Nikako da se odlijepimo od one (spomenute) prošlosti. Spomenut ću je još jednom: Kada su Slovenci (prvi) odbili samodoprinos, a to je onda bilo svetogrđe, politika nije rekla da je to volja naroda, nego 'referendum je bio slabo pripremljen'. I ovi danas umišljaju da nas treba pripremat, oni bi nas najradije preparirali – e još da nema tih izbora…

 

 

 

 

http://smilovic.bloger.hr/

 

 

Foto: Rockwool u pogonu 2007, ustupio korisnik

 

kapital Rockwool ekologija Pićan početak rada Smilović blog anketa Puls PR