Smilović: Plinio Cuccurin kao Mr. Bean

Smilović: Plinio Cuccurin kao Mr. Bean

29.1.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Politika

Prekjučer se Plinio Cuccurin ponudio kao posrednik u pregovorima između Naše zemlje i Rockwoola, predlaže da definiramo minimum uvjeta i da sjednemo ''za pregovarački stol''. Tko je taj Kukurin, taj čovjek mora da je pao s neba.

Pitanje prvo sa čime mi uopće možemo trgovat?! Ako je mislio na u naše zdravlje i opstojnost u vlastitom zavičaju - to nikad neće biti predmet trgovine. Plinio bi trebao je znati da te stvari nisu za prodaju, a van toga ja ne vidim ničeg oko čega bi trebali razgovarat.

A kako inače Rockwool ''pregovara''. On nam je neželjeni susjed već godini i poj pa smo ga uspjeli upoznati. Njegovo komunikacija je jednosmjerna, oni drže monologe sa unaprijed pripremljenim tekstom. Na mojem zadnjem razgovoru (nov. 2007) su mi oduzeli riječ, pa sam sastanak napustio prije kraja. Novinari su mi rekli da na otvorenim vratima nisu dobili niti jedan odgovor koji je bio ''van protokola''. Za razgovor na radiju nisu imali čovjeka, a kada nisu imali kamo, Anđa se javljala telefonom iz Zagreba postavila uvjete (i Radio Istra i Radio Labin) pred kim će iz recitirati svoj monolog.   Imali su jaku ali neuspjelu akciju kupovanja lokalne zajednice, a na adrese redovito dobivamo upakirano mišljenje koje bi trebali imat o njima.

Nakon svega kod Rockwoola postoji potreba za pregovaranjem. Oni znaju da problem zagađivanja na mogu riješit tehničkim mjerama, pa ga (problem) pokušavaju minimalizirat i marginalizirat. Oni time priznaju svoj promašaj ovako velikom poslovnom potezu, a račun za grešku bi htjeli ispostavit lokalnom stanovništvu - ne, neka svako podmiruje svoje račune. Njihov promašaj sam uočio kada je prvi puta magla prekrila dimnjak, a da ga ne mogu otklonit mi je potvrdio Stentof, sa odgovorom da ne postoji tehnička mogućnost povećanja dimnjaka.

Rockwool bi prošao sa jako malo primjedbi da je sagrađen na platou u Katerini ili Labisnskom platou. Zgodno mjesto bi bilo u susjedstvu Demetlike , da može zorno vidjet refleksiju svojih političkih stavova. Smještaj u neprozračnoj kotlini, je totalni promašaj, koji se može ispravit samo dovoljno visokim dimnjakom, da se postigne disipacija štetnih tvari na šire područje. Ovako i da zanemarimo otrove, već od povećane koncentracije CO2 se ne može živjet, a usput njega se i ne mjeri.

Ja ne znam koliko je Plinio ''pismen da to pročita'', ali je sigurno imao priliku da se sa problemom upozna, čak i u živo, kao što je učinio Jakovčić. Sada bi Plinio na mojoj koži da skupi koji politički poen. E moj Kukurin, nikad od tebe župana, ne možeš sjedit pod ladonjom,  gledat kako se neki drugi klinci prže na suncu, i dovikivat im kako će se igrat. On nama nudi kako će stvari pogurat i progurat čak do sabora, nama ne treba ništa nudit, ili vidi potrebu da nešto učini ili ne, a gurat može kariolu tu ne promaši.

Nije dovoljno se proglasit kandidatom za župana, pa biti uvjeren da to i jesi, pa Čačić je najbolji promjer takvih promašaja on je stalno nešto ali ne uspije dobit legitimitet za to. Plinio je pokazao traljavost sa svojim ''američkim predizborom'',  umjesto da se uključi u rješavanje aktualnih probleme, da provocira zapostavljene teme i zauzme stav, da bi ja sutra znao dali dignuti ruku za njega. On očekuje moje povjerenje na bazi medijske propagande, kao što M.Boi očekuje da prihvatim Rockwool na novim lijepim riječima - obojica bi trebala znati da realnost puno više zadimljena. Iskreno mi je žao što Istra nije ponudila alternativu Jakovčiću, monopol nikad nije dobar.

 

http://smilovic.bloger.hr/

 

izbori2009 Plinio Cuccurin TDR politika Ladonja udruga izbori kandidatura rockwool smilović naša zemlja osvrt politika izbori