Smilović blog: Općina Pićan za jednu kunu

Smilović blog: Općina Pićan za jednu kunu

10.11.2008. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

„Općina Pićan prodaje se za jednu kunu, uz …  „ Ovako bi izgledao oglas da se radi o društvenom poduzeću koje je opljačkala mafija infiltrirana u politiku.

Oni koji su bili prisutni prije tri godine, znaju da sam Ružića upozorio da će Općinu dovest  do bankrota, čak  me i prozvao kako bih mogao odgovarat zato što sam ga usporedio sa Vlado Zec iz Slavonsko požeške županije. Njihov zec  je u krletki, a naš još neometano skakuće po šumi. Neka ne zaborave da odgovornost dijele i oni koji su tome doprinijeli, bilo da su u partijskoj strukturi iznad ili ispod ''zeca''.

A kako je izvedeno. Ružić i Paliska sklapaju posao od 2 milijuna, nadzornog organa neću imenovat iako prema količini izvedenih radova mislim da je suučesnik.

Investitor je Biben (samostalno poduzeće),  izvođač Paliska (jedna od bezbroj njegovih tvrtki) angažira podizvođača nekog iz Rijeke. Paliska pokupi dva milijuna od Bibena, i pokrade svoje poduzeće - poduzeće ide u stečaj, a država i podizvođač ostaju bez novaca. Da bi se Paliska zaštitio od podizvođača (da mu ne skine glavu), podizvođaču garantira Ružić mjenicama  i tako Općina nakon tri godine mora platit druga dva miliona.

Ako mislite da je ovo slučajno, nije. Pred desetak (ili više) godina Paliska je radio Pićnu krak vodovoda. Ja sam upozoravao Vretenara (tadašnji načelnik) da je Željko ostavio ''repove'' kod nekirh ranijih poslova u okruženju. Vjerojatno na pritisak Ružića (tadašnji saborski zastupnik) Željko je ipak angažiran. Rezultat: Nakon zatvaranje investicije Općina Pićan je utrošila 100.000 kuna za ispravak nedostataka. Stavite ih na dušu kome hoćete, a iznijeti su kao Željkova referenca kao građevinara. Ima ih još ali on nije tema. Uz takve reference Ružić angažira baš njega, fikus tvrtku koja od imovine ima telefon,  fax i jedan fikus, kako se običava reći.Za to se znalo odmah nakon što je Ružić smijenjen, ali nije imao tko reagirat. U to vrijeme Porezna uprava iz Pule prijeti općini ovrhom na 600.000 poreznog duga Paliske. To je bila prijetnja praznom puškom, jer je dužnik Paliski bio Biben, i poglavarstvo se tako i postavilo. Franković je, mimo poglavarstva, drugi dan sa Demetlikom išao u Pulu da preuzme obvezu. O tome postoji zapisnik, što potpis Demetlike traži na njemu ne znam – valjda da ne dođe do kratkog spoja. Odmah sam vidio koliko smo se sa Đanijem usrećili, a nedugo zatim sastanak Mikac(Zgb) Đani i Demetlika (opet Demetlika) mi  je to i potvrdio.

 

Zašto se glede Frankovića nije ništa poduzimalo? Zato što je IDS držao pat poziciju u Pićnu gotovo godinu dana. Tu su se zaista pokazali, a sada imamo i rezultate. Stanje je bilo toliko nestabilno da je svaki pomak značio urušavanje. Koliko je politički odgovorno kada je jedna stranka istovremeno i u opoziciji i na vlasti godinu dana, to mora rezultirat sa (ovakvom) štetom za građane.Davorka će morat zaboravit mnoge stvari da bi ''ugajbila zeca''. Nemojmo zaboravit da oni koji hodaju po rubu (i s one strane zakona), slažu prijatelje kao kaskaderi prazne kartonske kutije, zato im se i ne dešava ništa kad padnu. Ti i takvi prijatelji su i u stvari prazne kutije zbog koji se ne možemo izvući iz korupcijsko-mafijaškog gliba, zbog kojeg se i Europa odmiče da se ne zaprlja.Slučaj Pićan je klasična  formula za pljačku. Državnom odvjetništvu ostaje da ovo dopuni i pretoči u pravnu formu, na osnovu koje sud može pohvatat zečeve i vratit novce zapljenom njihove imovine – sačekajmo rezultat.

Smilović blog 

 

Smilović osvrt pljačka Ivan Franković Željko Paliska Općina Pićan blog Ivan Smilović Rockwool