Slovenci uplatili sedam milijuna eura za dugove Cimosa - spašena radna mjesta i u Labinu

Slovenci uplatili sedam milijuna eura za dugove Cimosa - spašena radna mjesta i u Labinu

28.5.2017. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Slovenska je strana na temelju Sporazuma o prodaji potraživanja prema društvu Cimos, uplatila cjelokupni iznos od sedam milijuna eura na račun hrvatskog proračuna, izvijestili su u petak iz Ministarstva državne imovine.

"Nakon što su u srijedu, 24. svibnja, u Mokricama ministar državne imovine Goran Marić i glavni izvršni direktor slovenske Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Imre Balogh potpisali Sporazum o prodaji potraživanja prema društvu Cimos, slovenska je strana izvršila uplatu cjelokupnog iznosa od sedam milijuna eura na račun proračuna Republike Hrvatske. Ovom uplatom okončan je spor i obveza stara više od dvadeset godina", ističe se u priopćenju.

Za usporedbu, u priopćenju se navodi kako je "uplaćeni iznos nepunih deset milijuna kuna veći od godišnjeg proračuna Ministarstva državne imovine, a koje je i provelo ukupni postupak pregovora i okončanja predmeta društva Cimos".

Inače, u postupku prodaje Cimosa iz Kopra talijanskom fondu Palladio Finanziaria trebalo je riješiti i pitanje duga Cimosa prema nekadašnjoj Riječkoj banci od 40 milijuna eura, a koji je preuzela hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) i zbog toga lani pokrenula tužbu protiv Cimosa.

Sporazum koji je ministar Goran Marić sredinom ovog tjedna potpisao s direktorom slovenske državne "loše banke" Baloghom odredio je da će slovenska strana na ime tog starog duga platiti Hrvatskoj sedam milijuna eura u roku sedam dana od potpisivanja ugovora, dok će DAB u tom slučaju  povući svoju tužbu protiv Cimosa.

Marić je tada istaknuo kako je sa slovenskim ministrom gospodarstva i tehnologije Zdravkom Počivalšekom pregovarao mjesecima i da su postigli definitivno rješenje koje osigurava nastavak suradnje i opstanak Cimosovih tvrtki u Hrvatskoj - u Labinu, Buzetu i Roču, u kojima radi 1.200 zaposlenih.

"Tim smo sporazumom definitivno riješili taj problem. Neće biti otpuštanja radnika i osigurali smo nastavak proizvodnih procesa u Cimosovim tvornicama u Hrvatskoj", izjavio je u Mokricama Goran Marić.

Cimos, u kojemu su većinske vlasničke udjele imale slovenske državne ustanove i fondovi, nedavno je prodan talijanskom fondu Palladio Finanziaria za simboličnih 110 tisuća eura, uz obvezu novog vlasnika da vrati financijske obveze koji prelaze 110 milijuna eura bankama te da tvrtku, koja je zadnjih godina bila u velikim teškoćama, dokapitalizira i privatizira. (iPress)

 

cimos trgovačko društvo proizvodnja rad radni odnos