Slike Davora Gopca u Gradskoj galeriji

Slike Davora Gopca u Gradskoj galeriji

3.7.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Lišen formalnog likovnog obrazovanja, gaji simpatije prema djelu Vaska Lipovca, pop artu i Warholu, ne zamara se kritikama i nema likovnog uzora - Davor Gobac, pjevač grupe Psihomodo Pop izložio je, u povodu otvorenja manifestacije Labin Art Republika, u najelitnijem labinskom izložbenom prostoru, Gradskoj galeriji, petnaestak svojih «mazarija», a njegov izričaj i osebujna pojava na prekjučerašnje otvorenje privukli su odavno neviđenu hrpu ljudi.

Vesele, šarene slike u kombiniranoj tehnici zasigurno bi bile zanimljive psihoanalitičarima - predimenzionirana usta, usne u kojima «čuči» cigareta ili širom isplažen jezik nedvojbeno pokazuju autorovu fasciniranost ovim dijelom tijela - je li moguće da je luckasti glazbenik još u Freudovoj oralnoj fazi? Zanimljivo kadriranje, apostrofiranje detalja i prilično dobar crtež zaustavljaju pogled promatrača, istovremeno kako ga odbijaju traljavi okviri i izostanak prateće legende s osnovnim podacima o djelu.

Opće je poznato da Gobac svoje slike ne prodaje, iako se njihovi otisci nude na specijaliziranoj web stranici, no posjet izložbi otkriva i zašto je bolje da je tako. Bez namjere za ozbiljnim bavljenjem umjetnošću, autor pri nastanku svojih djela vjerojatno nije ni razmišljao kako će ona, pod utjecajem vanjskih čimbenika i protoka vremena, izgledati za pet, deset ili petnaest godina. Već sada vidljiva su oštećenja podloge i boje koji su jednostavno-ostarjeli. No, u ovom slučaju vrijednost slike (kojoj će netko dodati pridjev «umjetničke») neće rasti s godinama, jer će se, u biblijskom smislu, vjerojatno nekad pretvoriti u prah i pepeo. Korektno prema mogućim kupcima, kojih ima, Gobac je, tako rijetko u Hrvatskoj, odlučio ne prodati mačka u vreći i pustiti sve koji to žele da uživaju u njegovim slikama ovdje i sada. Koga uostalom briga što će biti sutra. (S. ZLOIĆ)

LAR labin art republika davor gobac izložba slike gradska galerija