Sličice iz drevnog Labina

Sličice iz drevnog Labina

31.7.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Zar je to sve? - često je pitanje turista koji obilaze drevni Labin u vrijeme kada su zatvorena vrata muzeja i galerija, a to je veći dio dana, pa šetnja gradom u pravilu završava za 15-20 minuta. Uz česti komentar da je grad ne lijep nego prelijep, ali da je pust, bez stanovnika i raznih događanja uobičajenih za ovakva turistička odredišta. Nije stoga neobično što se začas okupilo mnoštvo znatiželjnih turista, ali i domaćina, kada se u uskoj Prvomajskoj ulici ispred trgovine i radionice grnčarije Merania labinskog keramičara Masima Jenkela, s lončarskim kolom pojavio vješt lončar, koji je vještom rukom demonstrirao pravljanje posuda od gline.

 

Došao je iz Petrovaradina, zove se Bata Mišić, supruga mu Marika, keramičarka, dobri znanci s poznatom labinskom umjetnicom Denis Licul, koja zadnjih nekoliko godina živi i stvara u New Yorku, a nedavno je u istoj ulici otvorila galeriju. Nije isključeno da će radovi supružnika iz Novog Sada nastali u Labinu biti povod za prigodno predstavljanje umjetnika, a dotle će se turisti uz Meraniju i lončarsko kolo zaustavljati češće no inače.

Turisti se od lani za ljetnih mjeseci često zaustavljaju i kod gradske lože gdje se svakodnevno od jutra do mraka održava sajam antikviteta, među Labinjanima popularno nazvan Pevec! Bez njih gradska bi loža, zbog gotovo desetljeća zatvorenog nekad popularnog istoimenog restorana, zjapila prazna i bez ikakvih događanja. Pojačani moving je ispod lože privukao labinsku samouku slikaricu Vesnu Juričić-Prelčec, koja tu izlaže svoje slike, a kako slobodnog vremena ima napretek, Vesna i slika, nerijetko uz poglede okupljenih turista.

 

Da je takvih sličica, koje ne opterećuju gradski proračun, u drevnom gradu još više, vjerojatno bi i više turista ''zujalo'' po starogradskim kaletama i pjacetama, pa bi zadovoljnih zasigurno bilo više - gosti raznim događanjima i oblicima življenja i stvaranja, a umjetnici, trgovci, ugostitelji i drugi većim utrškom, kojim se sada baš i ne mogu pohvaliti. Nažalost, trenutačno je srednjovjekovni grad više bučno gradilište nego s ukusom uređeno turističko mjesto, u kojem ne nedostaju jedino prometni problemi i nevolje zbog manjka parkirališta. (MM)

Labin Vesna Juričić Prelčec umjetnici turizam Denis Licul Merania sezona