Skuplji benzin

Skuplji benzin

30.11.2010. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Maloprodajne cijene naftnih derivata, izuzev eurodizela, od utorka su na hrvatskom tržištu veće za oko 10 lipa, pa je najprodavaniji motorni benzin, eurosuper 95 BS, dosegnuo svoju najveću cijenu u ovoj godini i na Ininim se benzinskim postajama prodaje po 8,82 kune po litri, dok je 5 lipa skuplji na postajama OMV-a, Petrola, Lukoila ili Tifona.

To je drugo poskupljenje naftnih derivata tijekom studenog, u kojem su najprije početkom mjeseca cijene motornih benzina pale za 3 ili 4 lipe, da bi sredinom mjeseca porasle za 5 do 10 lipa, a najnovijim su poskupljenjem obuhvaćeni svi derivati, izuzev eurodizela, koji su poskupili za 10 ili 11 lipa po litri.

Trenutna cijena eurosupera 95 BS od 8,82 kune je i njegova najveća cijena u ovoj godini, kažu u Ini uz napomenu da je to gorivo euro V kvalitete uvedeno od travnja ove godine.

Najviše su cijene naftnih derivata zabilježene tijekom 2008. kada je, od svibnja do kolovoza, cijena eurosupera 95 bila iznad psihološke granice od devet kuna.

Podaci za prvih jedanaest mjeseci ove godine govore da su cijene najprodavanijeg benzina, eurosupera 95, krajem studenoga više za oko 14,7 posto u odnosu na početak ove godine, odnosno da za primjerice tankanje 50-litaraskog spremnika treba oko 56 kuna više.

Nešto je manji porast, za 13 posto, kod najprodavanijeg dizelskog goriva, eurodizela BS, kojemu se cijena u utorak na Ininim postajama nije mijenjala i ostaje i u idućih 15 dana 8,05 kuna. Tako sada za 50-litarski spremnik treba platiti 402,5 kuna, dok je početkom godine za to trebalo dati oko 46 kuna manje.

No, to nije najveća cijena eurodizela BS u ovoj godini jer je krajem lipnja na Ininim postajama zabilježena njegova cijena od 8,15 kuna po litri. (Hina)

 

poskupljenje benzin ina energetici gorivo eurosuper 95