Skriveni troškovi termoelektrane „Plomin C“

Skriveni troškovi termoelektrane „Plomin C“

14.6.2013. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Povodom analize „Skriveni troškovi ugljena“ koju je izradio Greenpeace, Toni Vidan iz Zelene akcije i Zoran Tomić iz Greenpeace održat će predavanje u Labinu u Nacionalnoj zajednici talijana, u utorak 18.06. u 19:00.

Na predavanju će biti riječi o vanjskim troškovima termoelektrana „Plomin C“ i posljedicama koje će ovaj objekt, ukoliko se izgradi, imati na zdravlje građana i gospodarstvo Hrvatske. Također, biti će predstavljene alternative ovakvim zastarjelim projektima, a prikazat će se i podaci koji jasno pokazuju da razvijene države napuštaju korištenje ugljena u energetici, te se okreću obnovljivim izvorima energije.

 

Analiza „Skriveni troškovi ugljena“ je, korištenjem metodologije koju primjenjuje i Europska agencija za okoliš, došla do slijedećih procjena o vanjskim troškovima termoelektrane „Plomin C“:

 

  • Onečišćenje zraka uzrokovat će preranu smrt oko 17 ljudi na godinu. Uz očekivani vijek trajanja od 40 godina „Plomin C“ će biti odgovoran za čak 680 smrtnih slučajeva.
  • „Plomin C“ će svake godine u prosjeku uzrokovati 2.671 napadaj astme, te prosječno nevjerojatnih 36.163 slučajeva bolesti dišnog sustava.
  • Ukupno se procjenjuje gubitak od 3.970 radnih dana na godinu zbog bolesti.
  • Ukupni vanjski troškovi onečišćenja uzrokovanog samo ovim blokom doseći će 124,8 milijuna eura na godinu.
  • Osim troškova  vezanih uz izgaranje ugljena, nastat će i troškovi vezani uz okoliš i društvo, uzrokovani utjecajem na biološku raznolikost, šume i vodne sustave u zemlji iz koje se uvozi ugljen
  • Nova termoelektrana ne podrazumijeva čistu energiju  –  i dalje će značajno onečišćivati okoliš, pogoršavajući postojeće onečišćenje u regiji.

 

 Labin, utorak 18.06. 2013. u 19:00 sati

Zajednica Talijana «Giuseppina Martinuzzi»

Ul. J. Rakovca 4

 

Više detalja bit će dano na predavanju. Nakon predavanja uslijedit će rasprava. 

Predavanje organiziraju Pineta, Greenpeace i Zelena akcija.

Kontakt:
Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije, bernard@zelena-akcija

 

Zeleni 

te plomin c termoelektrana.izgradnja ekologija skriven troškovi green peace pineta zelena akcija toni vidan zoran tomić