Škola u Pićnu u 7:15 - Zbog autobusa đaci umorni

Škola u Pićnu u 7:15 - Zbog autobusa đaci umorni

11.9.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Osnovci iz sela Krbune na Pićanštini ustaju u šest sati ne bi li uhvatili školski autobus, koji pola sata kasnije kreće iz Gologoričkog Dola put Potpićna. Ondje, naime, nastava mlađim razredima počinje u 7.15 sati, a starijima 15 minuta kasnije.

Ono što je drugima tzv. nulti sat, njima je – prvi. Toliko rano žveljarine nije navijala ni Lovrakova družba Pere Kvržice. A u Potpićnu je tako već 15-ak godina, a kvaka je u tome što - kako doznajemo od Nade Peršić, nove ravnateljice škole - isti autobus nastavlja po djecu iz Kršana, Kožljaka i Šušnjevice koja polaze školu u Čepiću.

Ruta se ponavlja i po završetku nastave pa mlađi potpićanski školarci satnicu moraju ostvariti do 11.30 sati.

- Jedina smo škola na Labinštini koja prvi sat održava tako rano! Putnici, a to je većina naših učenika iz okolnih sela, doista ustaju prerano pa budu umorni. Pogotovo im je teško zimi, po hladnoći i lošem vremenu, kaže Peršić.

Veli da se i prethodni ravnatelj zalagao za odvojeni prijevoz učenika dviju škola, što bi omogućilo početak nastave u uobičajenih osam sati. Vjeruje da su napokon na putu da doskoče problemu. Nadležni, kaže, imaju sluha premda je prijevoz zbog raspršenosti područja dosta zahtjevno organizirati.

Među đacima iz OŠ "Ivan Goran Kovačić" u Čepiću ranoranioci su Kršanci. Oni, premda nastava u mjestu udaljenom svega oko pet kilometara počinje u 8.15 sati, na bus moraju sat vremena ranije jer linija ide preko Kožljaka i Šušnjevice. U čepićkoj smo školi, međutim, doznali da bi se, po dogovoru s nadležnima, toj nelogičnosti brzo trebalo stati na kraj.

Brige zbog ranog napuštanja kreveta muče i osnovce iz Štrmca, koji školu pohađaju u Nedešćini. Ondje korijerom stižu nešto prije sedam, iako prvi sat zvoni u 7.45 sati. Isti bus, naime, potom ide po njihove školske kolege u Šumber (a kasnije vozi i srednjoškolce u Labin).

- Počinjemo prije osam sati jer je besmisleno da djeca iz Štrmca toliko čekaju. Upozoravala sam na to nadležne, a i roditelji su zahtijevali odvojeni prijevoz, čak i izravno od resornog županijskog odjela, rekla nam je Klara Švraka, ravnateljica nedešćanske osmoljetke.

Resorni županijski pročelnik Mladen Dušman kaže da je problem ranog početka nastave u Potpićnu obuhvaćen javnim natječajem za prijevoz učenika u školama (čiji je osnivač Županija), a koji je pred zaključenjem. (Igor RADIĆ)

 

pićan pićan klara švraka kršan nada peršić učenici đaci autobus