Sjednica pićanskog vijeća: Proračun uz ostavke i odlaske

Sjednica pićanskog vijeća: Proračun uz ostavke i odlaske

21.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Općinsko vijeće Pićna je prihvatilo proračun za 2009. godinu u iznosu od 8,95 milijuna kuna i rebalansirani ovogodišnji proračun u visini od 7,51 milijun.
Na prihodovnoj strani novog proračuna po dvije trećine priljeva odnose se na poreze i administrativne pristojbe, a na rashodovnoj više od polovice otpada na komunalnu infrastrukturu. Za tako velik udio zaslužno je prebacivanje neostvarenih projekata iz ove godine, koji su ujedno i razlog drugih izmjena i dopuna starog proračuna. Prvotno je planiran u iznosu od 6,78 milijuna kuna, a u srpnju je povećan na 11,81 milijun jer se računao s kapitalnim pomoćima i dugoročnim zaduživanjem. Pomoći su ostvarene, ali zbog kreditne nesposobnosti Općina nije podignula planirana tri milijuna kuna kredita.
Oba proračuna nesmiljeno su pročešljali oporbeni vijećnici: nezavisni Ivan Smilović i frakcija IDS-a na čelu s Brankom Ružićem. Složili su se da su tablice i obrazloženja netransparentni i stoga teški za razumijevanje, što su općinske službe opravdale računalnim programom. Razišli su se kod dva milijuna komunalnog doprinosa od Rockwoola planiranog za ovu godinu. Ružić je upitao radi li općinska vlast ispod žita kad s jedne strane traži odlazak te tvrtke, a s druge računa prihode od nje.
Smilović je ustvrdio da ti prihodi dolaze silom zakona, na što je Ružić napomenuo da ih tvornica nije dužna plaćati dok ne dobije uporabnu dozvolu. Budući da je Smilović ostao suzdržan kod glasovanja rebalansa te da su Ružić i sljedbenici bili protiv, izmjene i dopune nisu dobile natpolovičnu većinu prisutnih vijećnika pa nisu važeće, premda je predsjednica zaključila da su prihvaćene.
Sjednica je bila neobična prije svega po tome što je imala čak 24 točke, budući da je prvotni dnevni red proširen onima s četiriju prethodnih sjednica koje je Središnji državni ured proglasio ništavnima jer su održane s Renatom Lukšićem, kao zamjenom za nezavisnog vijećnika Ivana Smilovića koji je nezakonito zamrznuo svoj mandat. Smilović je svojim dolaskom osigurao pravovaljanost odluka, kako novih, tako i starih, koje su ekspresno potvrđene. Na kraju je dao ostavku zbog neslaganja s poslovanjem općinskog poduzeća Biben.
Iznenađenje je bio dolazak Branka Ružića, Bruna Lukeža, Ardeje Grgurić i Veljka Brenka, IDS-ove frakcije koja se formirala napuštanjem sjednice u veljači zbog navodne neregularnosti sazivanja. Tada je za predsjednicu izabrana Kristina Đurović, koju su oni, preskočivši jednu sjednicu, pokušali smijeniti na vijeću u srpnju. Bojkotiravši sljedeća dva, na prekjučerašnjem su zatražili raspravu o odluci Središnjeg državnog ureda, nalazeći u njoj argumente za neregularnost izbora predsjednice, ali im je zahtjev odbijen.
Nakon što je proračun za sljedeću godinu prihvaćen uz njihovo protivljenje, napustili su vijećnicu s obrazloženjem da nisu dobili materijale, a ni prošireni dnevni red koji im je na početku sjednice obećan.

R. SELAN

općina pićan pićan proračun ivan smilović branko ružić ids rockwool renato lukšić bruno lukež andreja grgurić veljko brenko kristina đurović