Sjajan rezultat Annike Marić na Državnom turniru mladih prirodoslovaca s osvojenim 11. mjestom

Sjajan  rezultat Annike Marić na Državnom turniru mladih prirodoslovaca s osvojenim 11. mjestom

17.1.2022. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ovogodišnji Državni turnir mladih prirodoslovaca održan je 16.1.2022. u online obliku. Našu je školu predstavljala učenica prvog razreda gimnazije Annika Marić s istraživačkim radom „Obojena vatra“ kojeg je odradila pod mentorstvom profesorice kemije Olivere Tadić. Na turnir su bila prijavljena 63 rada, a pristiglo ih je 36  od čega ih je na Državno natjecanje pozvano 12 najboljih.

Državni turnir mladih prirodoslovaca je pojedinačno natjecanje za učenike od 12 do 16 godina. Učenici se natječu u eksperimentalnom i teorijskom znanju iz područja različitih prirodnih znanosti: biologije, kemije, fizike, matematike i informatike. Na Turniru učenici pokazuju sposobnost rješavanja složenih problema te prezentacije rješenja kroz raspravu. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja. Cjeloviti pristup rješavanju problema uključuje osmišljavanje i izvođenje pokusa, teorijsko modeliranje te usporedbu rezultata teorijskog modela i izvedenog pokusa. Učenici odabiru jedan od 17 unaprijed zadanih zadataka koje svake godine definira odbor Međunarodnog turnira mladih prirodoslovaca (engl. International Young Naturalists’ Tournament, IYNT). Učenici na temelju svojeg rješenja pišu seminarski rad.  Na Državnom turniru mladih prirodoslovaca svaki natjecatelj po unaprijed zadanom rasporedu prezentira svoje rješenje pred sucima te o njemu raspravlja s oponentom. Jedan ovakav ciklus naziva se znanstvenom borbom.

Tijek jedne znanstvene borbe se dijeli na četiri cjeline:

1.    izlagač izlaže rješenje – 8 minuta

2.    oponent daje osvrt na rješenje – 2 minute

3.    izlagač i oponent raspravljaju – 5 minuta

4.    pitanja žirija za izlagača i za oponenta – 5 minuta

Natjecatelji se ciklički izmjenjuju sve dok svaki natjecatelj ne odradi ulogu izlagača i ulogu oponenta. Izlagač je osoba koja prezentira svoje rješenje. Oponent je pak onaj koji sluša prezentaciju i nakon nje raspravlja o rješenju s izlagačem te pruža kritički osvrt na izloženo rješenje.

Tijekom turnira suci ocjenjuju izlaganje i oponenciju svakog od natjecatelja. Kako se radi o natjecanju s naglaskom na multidisciplinarnost, natjecatelji oponiraju problem koji ne pripada istom području kao onaj kojeg su sami riješili i izlagali.

(Tekst i foto: Olivera Tadić)

annika marić državno natjecanje olivera tadić mladi prirodoslovci