Sipping sessions novi koncept koncerata klasične glazbe s tradicijom dužom od tri desetljeća

Sipping sessions novi koncept koncerata klasične glazbe s tradicijom dužom od tri desetljeća

30.8.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Glazba

U subotu 3. rujna 2022. s početkom u 20.00 sati možete uživati u prvom koncertu novog koncepta manifestacije Klasično ljeto koje Pučko otvoreno učilište provodi od 1987. godine.

Koncept programa temelji se na koncertima klasične glazbe koji će se tijekom cijele godine održavati u labinskim crkvama ili kraj njih kao i na manje poznatim mjestima, a koja su važna za afirmaciju lokalne kulturne (pretežno zaboravljene) baštine.

Za prvu tzv. pilot lokaciju odabrana je crkva bratovštine Sv. Marije Tješiteljice, među narodom poznata i kao Sveta Marija od Zdravlja, a danas službeno crkva Uznesenja Marijinog. Crkva je sagrađena 1426. godine, proširena 1537., a lopicu i svoj današnji izgled dobila je 1622. godine za vrijeme upravitelja Io(annes)a Piera Klesara (Tagliapietra). Njegova grobnica sa grbom smještena je u crkvi do oltara, a osim nje u crkvi se nalazi još desetak grobnica. Mramorni barokni oltar s kipom Bogorodice i Djeteta datiranim 1697. godinom dovršen je krajem 17. stoljeća. U crkvi se nalaze serija drvenih kipova s prikazima apostola koji su nekada bili postavljeni u vidu ikonostasa na pregradi crkve te ciklus devet ulja na platnu velikih dimenzija, autora Antonia Moreschija, iz prve polovice 17. stoljeća što čini zbirku sakralnih umjetnina Narodnog muzeja Labin.

 U sklopu događaja organizira se i razgled crkve uz stručno vodstvo od 19.00 sati.

Glazbenim programom dominiraju violinist Edi Šiljak te gitaristica Anisa Parganlija  čiji će se repertoar naziva Passion&strings uklopiti u srednjevjekovni ambijent crkve Uznesenja Marijinog,

Edi Šiljak violinu počinje učiti u devetoj godini u Rijeci, te kao stipendist Grada Rijeke postiže iznimne rezultate na natjecanjima kao solist od kojih se ističe I. nagrada na XV. međunarodnom natjecanju Lions Grand Prix. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a tijekom svog glazbenog školovanja usavršava se kod mnogih uglednih glazbenika. Ostvario je značajne recitale i nastupe u Hrvatskoj i nekoliko europskih zemalja. U protekloj godini osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Tiziano Rossetti u solističkoj kategoriji, kao i prve nagrade na međunarodnom natjecanju Britanskog harmonikaškog koledža i na Daruvar Accordion Award u sastavu s harmonikašem Stjepanom Horvatom. Svira na majstorskim violinama svog oca Robert Šiljak Toffettia.
Predaje violinu u Umjetničkoj školi M. B. Rašana u Labinu.

Anisa Parganlija diplomirala je klasičnu gitaru 2020. godine na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Bila je stipendistica Erasmus+ projekta te je dvije godine studija provela na glazbenom konzervatoriju „Giuseppe Tartini” u Trstu. Stručno se usavršavala i kroz festivale, te majstorske radionice. Dobitnica je dva priznanja Univerziteta u Sarajevu za postignuti uspjeh tijekom studija. Prošle godine snimila je svoj prvi nosač zvuka s djelima J. S. Bacha i kubanskog skladatelja Lea Brouwera.
Predaje gitaru u Umjetničkoj školi M. B. Rašana u Labinu.

„Ovog smo ljeta na neki način odgodili manifestaciju Klasično ljeto zbog stabilizacije poslovanja, no kako je ljeto odmicalo u bliskoj suradnji s Turističkom zajednicom Grada Labina te uz rebranding koncepta manifestacije kojeg potpisuje vizualno Ana Tavić, a konceptualno ja osobno, odlučili smo našoj publici pružiti nešto novo, novi doživljaj na pomalo zaboravljenim lokacijama. Došlo je vrijeme kada moramo mijenjati ustaljene prakse i otvarati nove horizonte, u tome će nam sigurno pomoći glazba i vrhunski glazbenici koje namjeravamo ugostiti tijekom cijele godine, ne samo kroz ljeto, a i naše crkve, koje svjedoče o prošlosti našega grada i mnoga druga pomalo zaboravljena mjesta kraj kojih možda svakodnevno prolazimo, ali ih nismo (još) doživjeli. Za one koji uz glazbu vole i povijest, organiziramo stručni razgled crkve sat vremena prije početka, a u toku koncerta moći će se kušati i vino lokalnih vinara.“ – izjavila je ravnateljica POU Labin.

Ulaz je slobodan.

Organizatori: Pučko otvoreno učilište Labin i Turistička zajednica Grada Labina.

klasična glazba glazba klasično ljeto pou labin edi šiljak