Sindikat vodi sudski spor sa hotelskim poduzećem „Maslinica“

Sindikat vodi sudski spor sa hotelskim poduzećem „Maslinica“

18.6.2009. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na jutros održanoj konferenciji za novinare Admira Žakula, sindikalna povjerenica Sindikata Istre i Kvarnera u Maslinici te Marina Cvitić voditeljica ureda SIK-a iznijele su problem oko pogrešne isplate naknade za prijevoz djelatnicima Maslinice. Cijeli slučaj dobio je i sudski epilog. Naime, unatoč što je Kolektivnim ugovorom dogovoreno će se prijevoz isplaćivati u visini stvarnih troškova prijevoza javnim prometom poslodavac već nekoliko godina isplaćuje naknadu prijevoza po kilometru, pri tome ne poštujući čak ni povećanje troškova po osnovi cijene goriva. Izračunom dugovanja poslodavca prema djelatnicima došlo se do iznosa koji prelazi milijun kuna.

Iz tog su razloga gotovo svi sezonci postali članovima sindikata. Nakon zajedničkog sastanka odvjetnika Maslinice te SIK-a, sindikat je bio spreman na vansudsku nagodbu.

Također su pristali na obročnu isplatu dugovanja te su se namjeravali odreći kamate.  Cijeli je slučaj kulminirao kada  je radnicima prijevoz za mjesec svibanj obračunat po sasvim drugačijem principu, odnosno na temelju mjesečne karte iako znaju da radnici ne mogu koristiti mjesečnu kartu. Novim obračunom prijevoza iznosom od oko tisuću kuna zakinuti su radnici koji rade dvokratno te oni koji na posao dolaze iz udaljenijih mjesta.

Sindikat taj slučaj tumači kao direktan pritisak na radnike s ciljem povlačenja tužbe. Poručuju da više ne pristaju na nikakve nagodbe, već će čekati presudu suda. Sindikat je preuzeo ovlasti  Radničkog vijeća te će pokrenuti inspekcijski nazor.

maslinica rabac turizam sindikat spor radni odnos