Sindikat Upravi Holcima poručuje da zagrabi u profit, a ne u džep radnika

Sindikat Upravi Holcima poručuje da zagrabi u profit, a ne u džep radnika

22.1.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

KOROMAČNO - »Prije negoli budemo odlučivali o otpuštanjima zaposlenika razgovarat ćemo sa socijalnim partnerima«, poručuje Albert Szabo, predsjednik Uprave Holcima d.o.o. Hrvatska, nakon što su Sindikat Istre i Kvarnera te Radničko vijeće nedavno optužili menadžment ove tvrtke da, koristeći svjetsku financijsku krizu kao izliku, svoju nesposobnost želi »pokriti« otkazima i zamrzavanjem plaća.

Sindikalisti su spominjali da će, ne ostvari li se dogovor o povećanju plaća iz travnja za 7,1 posto (godišnja stopa inflacije plus jedan posto), svoja prava braniti i štrajkom u cementari Koromačno te u kamenolomu Šumber, koji je također u vlasništvu Holcima.
Takve najave Szabo nije izravno komentirao, pozivajući se na aktualni dijalog sa sindikatom, predstavnicima radnika i šireg menadžmenta, kao podlogu transparentnog poslovanja.
Da nema značajnih pomaka u pregovorima s Upravom Holcima te da vlada pat-pozicija, prenio nam je Bruno Bulić, predsjednik SIK-a. Ponavlja tezu da nije razložno samo zbog lošije prodaje u posljednjih nekoliko mjeseci ne poštivati dogovor.
- Premda će financijski pokazatelji o njihovom poslovanju za prošlu godinu biti debelo u plusu, oni ustraju u zamrzavanju plaća. Spremni smo, nastavi li se kriza u prvom kvartalu, odnosno do polovice godine, razgovarati o korekciji plaća, s time da ona prvo zahvati menadžment, koji je najodgovorniji za poslovanje. Ako je kriza, neka je svi osjete, a radnici tek na kraju, rekao nam je Bulić.
Szabo, pak, odbacuje prigovore o lošem vođenju tvrtke te o sve većem angažmanu vanjskih firmi, navodeći da su troškovi takvih usluga manji negoli u 2007. godini. Pravodobno prepoznavši recesiju, veli, reagirali su planom štednje, a povećanje učinkovitosti bilo je podloga prošlogodišnjeg poslovanja.
- Raspodjela dobiti u nadležnosti je Nadzornog odbora pa će Bulić, kao njegov član, vjerojatno tu temu inicirati na sljedećem zasjedanju NO-a, odgovorio je Szabo na upit hoće li poslušati savjet sindikalista da rezerve pronađu u desetinama milijuna kuna neraspodijeljenog preklanjskog profita.
Napomenuo je da je lani prosječna plaća zaposlenih u Holcimu po kolektivnom ugovoru, uključivši sve naknade, iznosila 11.455 kuna bruto, no nije želio navesti onu proizvodnih radnika, budući da su primanja po odjelima, kako kaže, povjerljiv podatak.
Bulić nam je potvrdio da će na idućoj sjednici Nadzornog odbora potaknuti raspravu o neraspoređenoj dobiti.

I. RADIĆ

Holcim Hrvatska d.o.o Albert Szabo ekonomska kriza kriza ekonomija otkazi radna mjesta tržište sindikat Koromačno Holcim