Sindikat protiv rezanja mirovina labinskih rudara

Sindikat protiv rezanja mirovina labinskih rudara

15.7.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske usprotivio se u srijedu najavi mogućeg neselektivnog rezanja tzv. povlaštenih mirovina kojim bi bili pogođeni i labinski rudari.

Nije isto steći mirovinu sjedenjem u saborskim klupama, pa i čestim nedolaskom na sjednice i dugim stankama u saborskom restoranu, ili 900 metara ispod zemlje kopajući ugljen i izvlačeći ga na površinu, ili biti izložen azbestu nerijetko s trajnim životnim posljedicama, ističe sindikat u priopćenju.

Labinski rudari iz nekadašnjih Istarskih ugljenokopa Raša stekli su mirovinu prema posebnom zakonu usvojenom 5. veljače 1999. da bi bili zbrinuti jer Hrvatska u to vrijeme nije imala drukčiju strategiju niti rješenje za nastavak aktivnosti korištenja ugljena za potrebe HEP-a, odnosno termoelektrane Plomin, podsjeća sindikat.

Najavljivati rezanje mirovina labinskih rudara pod izgovorom da su povlaštene u najmanju je ruku neprimjereno, naglašava u priopćenju predsjednik sindikata Ivan Tomac.

Stoga se taj sindikat oštro protivi svakoj najavi i takvom pokušaju, jer rudari i radnici izloženi azbestu ni najmanje nisu krivi što se država nalazi u krizi i što odgovorni i nadležni ne znaju pronaći rješenja za izlazak iz krize

sindikat kovari kova je nasa ivan tomac istarski ugljenokopi raša istarski ugljenokopi