Prvi maj M - Prvi maj

Sindikat Istre i Kvarnera: Štrajk u Rockwoolu neizbježan

Sindikat Istre i Kvarnera: Štrajk u Rockwoolu neizbježan

21.3.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

POSTUPAK MIRENJA NEUSPJEŠAN

Danas je, s početkom u 9.30 sati u prostorijama Sindikata Istre i Kvarnera održana konferencija za novinare povodom neuspješnog mirenja s Rockwoolom, odnosno, neizbježnog štrajka. Konferenciji su nazočili Bruno Bulić. Predsjednik SIK-a, Marina Cvitić, voditeljica ureda te Esad Huskić, sindikalni povjerenik.

U uvodnoj riječi, Brun Bulić je istaknuo kako je tvornica Rockwool stvorila potpuno neprijateljsko okruženje, sa svima je u konfliktu. Ovakvo ponašanje u SIK-u nisu još imali prilike vidjeti, po njima to upućuje na dva zaključka, ili je netko dobro podmićen tako da Rockwool radi što ga je volja, ili im je netko rekao da dolaze u socijalno neuređenu državu, pa isto tako mogu raditi što žele. Postupak mirenja između SIK-a i Rockwoola, koje je održano 19. ožujka nije uspjelo, te je održavanje štrajka u tom Društvu samo pitanje trenutka.Uprava Rockwoola nije odgovorila na dopis Sindikata od 6. ožujka kojim se poziva poslodavac da preispita svoje stavove o odgodi pregovora te nije iskazala spremnost za nastavak pregovora. SIK je 17. ožujka podnio zahtjev Gospodarskom socijalnom vijeću za pokretanje postupka mirenja. Mirenje je bilo neuspješno, jer poslodavac i dalje ostaje pri svom stavu da kolektivne pregovore želi započeti tek nakon dobivanja uporabne dozvole i nije našao niti jedan valjani argument da elaborira zbog čega ne i prije. Sindikat je bi spreman na kompromis, zahtjevi Sindikata su bili toliko umjereni da bi takve zhtjeve prihvatio svaki poslodavac kojemu je i malo stalo do održavanja pozitivnog imidža među radnicima ili u javnosti.

Pokazali su koliko poštuju svoje radnike, ne pokazuju ni minimum volje za socijalnim dijalogom, a prozivaju Sindikat koji bi trebao dati podršku za dobivanje uporabne dozvoje, što je krajnje licemjerno i prelazi sve granice dobrog ukusa.

Što se može očekivati od poslodavca koji na važan sastanak pošalje osobu koja nije ovlaštena niti potpisati zapisnik, o čemu se razgovaralo na tom sastanku? SIK neće i ne može dozvoliti da se omalovažavaju radnici, jer neprihvaćanjem kolektivnih pregovora, podcjenjuje se, uz razdnike i Sindikat, i pravna država.

Njihovo reagiranje na SIK-ovu posljednju konferenciju u kojem se navodi da se najbolja potvrda njihove socijalne odgovornosti prema radnicima ogleda u činjenici da su redovito primali plaće, čak i u teških deset mjeseci dok tvornica nje proizvodila, odnosno nije ostvarivala prihod, nije samo licemjerna, već i drska. Radnici su dolazili na posao i radili što su im pretpostavljeni naredili. Zar su trebali raditi besplatno, u dobrotvorne svrhe, odreći se plaće zato što poslodavac nije poštovao zakone pa im je zabranjen rad? Zar to očekuju od radnika? Zar je to „društveno odgovorna kompanija koja posluje u skladu sa pozitivnim propisima RH“ kako stalno ponavlja glasnogovornica Rockwoola, Anđelka Toto Ormuž?

Na temelju kojih propisa rade sada? Tko im dozvoljava da sada rade i proizvode? Nemaju uporabne dozvole, nemaju privremene uporabne dozvole. Tko štiti i tko stoji iza ove kompanije koja je sa svima u sukobu, sa lokalnom upravom, stanovništvom, udrugama, politikom, sindikatom i radnicima? Očito nije problem u svima oko njih, već u njima samima, ističu iz SIK-a.

O neuspjelom mirenju radnici su obaviješteni istog dana te je reakcija radnika očekivana, ljuti su i ogorčeni. Spremni su pokazati svoje jedinstvo i na poziv Sindikata krenuti će u štrajk u onom trenutku kada proizvodnja bude u punom zamahu. U ponedjeljak će se održati sastanak sindikalnih predstavnika i dogovoriti će se strategija oko organiziranja štrajka.

sindikat istre i kvarnera rockwool konferencija za novinare bruno bulić marin cvitić esad huskić štrajka anđelka toto ormuž