Prvi maj M - Prvi maj

Sindikat Holcimu prijeti sudskim tužbama

Sindikat Holcimu prijeti sudskim tužbama

20.3.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

LABIN - U letku Sindikata Istre i Kvarnera, koji su prekjučer podijelili radnicima kamenoloma u Šumberu, najavljuje se prikupljanje punomoći za pokretanje sudske tužbe protiv tvrtke Holcim. To namjeravaju učiniti ondje, ali i u cementari Koromačno, jer, pojašnjavaju, poslodavac u ovim svojim tvrtkama-kćerima krši zakon ne isplaćujući plaće temeljem kolektivnog ugovora.

 

Bruno Bulić, predsjednik SIK-a, u letku »Naš glas« tvrdi da su radnicima u Šumberu već šest mjeseci morale biti isplaćivane veće plaće, i to po kolektivnom ugovoru koji vrijedi u kamenolomu Plovanija. Ovaj se dokument, veli, kao povoljnije pravo trebao početi primjenjivati u rujnu, kad su se te dvije tvrtke-kćeri spojile u poduzeće Holcim mineralni agregati d.o.o. Nedešćina.
Nadalje navodi da su oštećeni i Holcimovi radnici u Plovaniji te u Koromačnu, kojima su se od 1. siječnja bušte trebale podebljati na osnovu lani sklopljenih kolektivnih ugovora - u Plovaniji za 6,1 posto, sukladno porastu troškova života, a u Koromačnu za tu stopu inflacije plus jedan posto. Po saznanjima predsjednika SIK-a, radnici su u kamenolomu Očura kraj Lepoglave, ponukani istim problemom, već tužili poslodavca.

Na podjelu letka radnicima natjerale su ga, piše, podmetanja predstavnika poslodavca članovima SIK-a. Marina Cvitić, voditeljica labinskog ureda sindikata, rekla nam je u telefonskom razgovoru da iz tvrtke radnicima govore da je sindikat kriv što ne primaju veće plaće jer nije želio potpisati njihov prijedlog kolektivnog ugovora.
- Da smo tako ugovorili, plaće bi bile kao one radnika u Plovaniji - a to pravo zaposlenike u Šumberu ionako pripada - no ne bi rasle od 1. siječnja. Uprava Holcima tu opstruira kolektivne pregovore. Pričaju radnicima da su, nastavimo li s pritiscima, izgledni i otkazi, ali to je tendenciozno, bez zakonskih i ekonomskih osnova, obrazlaže Cvitić.
Bulić, pak, piše radnicima u šumberskom kamenolomu da ne nasjedaju na provokacije, savjetujući im da se povedu primjerom složnih kolega iz cementare Koromačno.

- Žalosno je što su neki povjerovali predstavnicima poslodavca koji pokušavaju diskreditirati naša nastojanja da povoljnije utvrdimo prava radnika. Ako više vjerujete njima, onda vam zaista nije mjesto u sindikatu, poručuje on radnicima, najavljujući im skori sastanak.
U Holcimu na sve, kako kažu, načelno nemaju komentara. Tek pozdravljaju mogućnost da se u zaštiti prava radnika koriste sva sredstva pravne države pa tako i sudska tužba. Drže da je potpuno neistinita tvrdnja sindikalista da poslodavac u Šumberu provocira radnike spominjući im otkaze ako SIK nastavi s pritiscima za povećanje plaća.
- Kolektivno pregovaranje sastavni je dio poslovne kulture Holcima i svih njegovih tvrtki-kćeri, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj Holcim grupi širom svijeta, poručuju iz ove tvrtke.

I. RADIĆ

holcim koromačno sindikat tužba kamenolom šumber bruno bulić