SIKD dogovorio otpremnine za radnike Benettona

SIKD dogovorio otpremnine za radnike Benettona

17.3.2015. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, održali su sastanak s predstavnicima Benetton Tekstila d.o.o. Labin i postigli dogovor kojim se radnicima, za njih 159, kojima će se otkazati ugovor o radu, priznaju veća prava u odnosu na Zakonom predviđena, doznajemo od Marine Cvitić, voditeljice sindikalnog ureda u Labinu.

Predstavnici Benettona i njegovog vlasnika Olimpias grupe uvažili su tako dio zahtjeva Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Naime, prethodno utvrđena otpremnina od trećine prosječne mjesečne bruto plaće za svaku navršenu godinu neprekidnog staža kod poslodavca, uvećat će se za 20 posto. Za navršenu godinu radnog staža uzet će se u obzir ako je radnik radio više od šest mjeseci

Otkazi tek nakon završetka bolovanja

Poslodavac je uvažio i zahtjev Sindikata da se radnicima koji su na dugotrajnom bolovanju (kojima se naknada plaće isplaćuje na teret HZZO-a) ugovor o radu otkaže nakon isteka privremene nezaposlenosti za rad (bolovanja), čime će se zaštititi izuzetno ranjiva socijalna kategorija radnika, koja bi inače nakon šest mjeseci ostala bez primanja i bez mogućnosti da svojim radom osiguraju svoju egzistenciju i egzistenciju svoje obitelji, ističe Cvitić.

S obzirom da će se proizvodnja u labinskom pogonu postupno gasiti, u skladu s programom prodaje i prijenosa strojeva, odnosno demontaže i pripadajuće instalacije, poslodavac će osigurati nastavak proizvodnje u tom periodu, na način da promjenom radnog vremena osigura što veću zaposlenost radnika u otkaznom roku, čime će se postići ne samo zaposlenost, nego i veće plaće koje utječu na visinu otpremnine. U skladu s programom postupka gašenja proizvodnje, postupno će se  otkazivati ugovori  o radu,  a poslodavac će, uzimajući u obzir jednakost radnog mjesta, voditi brigu da se otkazivanje provodi na način, što će se radnicima koji imaju duži neprekidni radni staž kod poslodavca, ugovori o radu kasnije otkazivati.

Dio radnika na novom poslu u Carelu

Da podsjetimo kako će dio radnika Benettona svoja nova zaposlenje pronaći u istom pogonu, ali kod tvrtke Carel, sa sjedištem  u Padovi, koja kupnjom postaje vlasnikom Benettonovog pogona u Labinu.

Carel je tvrtka koja se bavi proizvodnjom elektroničkih proizvoda i instrumenata koji se koriste, pri ugradnji i kontroli, sistema za grijanje  i hlađenje, te kod sustava koji kontroliraju uštede energije.

Svoje pogone imaju diljem svijeta, a po više njih u Italiji, Kini, Brazilu i Sjedinjenim američkim državama. U njima zapošljavaju ukupno 1.050 radnika. (A. ŠĆULAC)

 

benetton gospodarstvo carel rad radni odnos otkazi otpremnine sindikat sikd