SIK uputio apel NO Labinprogresa: Zaštitite radnike

SIK uputio apel NO Labinprogresa: Zaštitite radnike

20.6.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

U očekivanju presudnih operativnih odluka za labinske radnike Društva Labinprogres-TPS koje, prema već donesenim odlukama vlasnika P.P.C-a Buzet i Cimosa, ide u prodaju, Nadzornom odboru Labinprogresa iz labinskog ureda SIK-a jučer je upućen dopis s još jednim apelom za zaštitom radnika.

- Iako Sindikat nema i ne može imati utjecaja na promjenu vlasničke strukture Društva, mora raditi u interesu svojih članova sa ciljem da se u predstojećoj prodaji Društva maksimalno zaštiti njihov interes. Naime, pravo je vlasnika, u ovom slučaju P.P.C.-a Buzet i Cimos grupe, da u sklopu restrukturiranja i konsolidacije matične tvrtke odvoji i proda sve tvornice s djelatnostima koje ne sačinjavaju core-business. Međutim, vjerujemo da vlasnik može voditi brigu i o zaštiti radnika koji su doprinijeli proširenju brenda Cimosa, koji su dali svoj doprinos razvoju Cimosa, a da takva briga ne predstavlja bitnu prepreku u provođenju restrukturiranja Cimosa, odnosno prodaje Društva Labinprogres-TPS, ističe u dopisu voditeljica Ureda Labin Marina Cvitić.

Uz navedeno, Sindikat Istre i Kvarnera u dopisu predlaže Nadzornom odboru da, prilikom prodaje, kupoprodajna cijena ne bude jedini element na kojemu će se temeljiti odabir investitora, da se prilikom odabira investitora vodi briga da se radi o ozbiljnom i kvalitetnom investitoru koji jamči nastavak proizvodnje na prostorima Labinštine, zadržavanje svih zaposlenih, te zadržavanje postojećih prava radnika na rok koji ne može biti kraći od tri godine.

Mišljenje je SIK-a da je broj radnika koji je trenutno zaposlen u Labinprogres-TPS-u optimalan, a kvalifikacijska struktura radnika zadovoljavajuća, te da Društvo može bez bitnih problema nastaviti proizvodnju samostalno, neovisno u čijem je vlasništvu. Budući da će, prema najavama Uprave, radnici koji ostvaruju neke uvjete za umirovljenje biti zbrinuti prije prodaje, sindikalno je uvjerenje kako viška radnika nema. Stav je SIK-a da uvjet o zadržavanju svih zaposlenih radnika na rok koji ne može biti kraći od tri godine neće predstavljati problem jednom ozbiljnom investitoru koji ima namjeru nastaviti dugogodišnju tradiciju proizvodnje poljoprivrednih strojeva na Labinštini.

Problem ozbiljnom kupcu ne bi smio biti ni Kolektivni ugovor koji ističe koncem godine i sadrži temeljna prava radnika koja nisu bitno veća od zakonom propisanih obzirom da su socijalni partneri vodili brigu u pregovorima da prava iz kolektivnog ugovora ne ugrožavaju radna mjesta i poslovanje Društva. Činjenica da se Cimos uvijek isticao kao društveno odgovorna kompanija koja je većim dijelom ispunila najave dane prije više od 10 godina, kada je preuzimala Labinprogres u puno gorem stanju nego što je danas, temelj je sindikalne nade da će i sada voditi brigu kome i pod kojim uvjetima će svoje „posvojeno dijete" predati da se bori za opstanak, priopćili su iz SIK-a.

 

 

tps labinprogres sik sindikat istre i kvarnera cimos kriza otkazi