Sezona u Istri gotovo kao lani

Sezona u Istri gotovo kao lani

22.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Istarski turistički djelatnici, iako turistička sezona još nije gotova, već su počeli slaviti. Naime, prvih 15 dana u kolovozu uspjeli su smanjiti minus od tri posto, koji je zabilježen u prvih sedam mjeseci što se tiče dolazaka i noćenja, tako da bi sezona mogla završiti na istim brojkama kao i lani ili u minusu od jedan do dva posto.

- Turistička je sezona u Istri bila toliko dobra, da jednostavno ne možemo vjerovati. Nitko se tome nije nadao budući da su se početkom godine prognozirala loša sezona zbog gospodarske krize. Austrijanci i Nijemci povećali su postotak dolazaka i noćenja, tako da s njemačkog tržišta bilježimo plus od šest, a austrijskog od sedam posto. Talijani su ostali na minusu od dva posto, Nizozemci su uspjeli doći na razinu od prošle godine, Slovenci su u plusu od dva posto. Poljaci su u minusu od dva posto u odnosu na lani, ali taj rezultat nije tako loš, ako se uzme u obzir da smo lani s tog tržišta imali plus od dvadeset posto. Najveće minuse bilježimo od Mađara i to 25 posto te 30 posto od Rusa. Podbacili su i domaći gosti, kaže direktor županijske Turističke zajednice Tomislav Popović.

Ovaj vikend, što se dolazaka turista tiče, je u silaznom trendu, što je i bilo za očekivati krajem kolovoza. Tako je od petka do subote u podne u Istru je preko graničnih prijelaza Plovanije, Kaštela i Požana ušlo ukupno 85.101 gostiju, od čega je čak 78.895 stranih putnika i 6.206 domaćih posjetitelja, doznajemo iz Operativno-komunikacijskog centra PU istarske. U isto je vrijeme preko graničnih prijelaza Istru napustilo ukupno 87,966 putnika među kojima je bilo 82,101 stranaca i ukupno 5,865 domaćih. Dakle, doputovalo je 6,971 putnika manje nego proteklog vikenda, a istovremeno je Istrunapustilo devet tisuća gostiju više.

turistička sezona turisti jadran istra turistička zejednica