SDP o planu uređenja Rapca: Neće nam investitori krojiti životni prostor! - gotovo 100 primjedbi

SDP o planu uređenja Rapca: Neće nam investitori krojiti životni prostor! - gotovo 100 primjedbi

29.10.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Rapcu treba razlučiti javni od privatnog interesa, očuvati zeleni pojas i izbjeći zlokobnu betonizaciju, poručili su labinski SDP-ovci predstavljajući novinarima primjedbe podnesene za nedavno zaključene javne rasprave o Urbanističkom planu uređenja spomenutog turističkog mjesta.

"Ne treba prenamijeniti lokaciju Istre i Fortune, kao ni paviljona Adriatic, tako da se ondje, umjesto hotela, omogući gradnja stanova i apartmana. Valja, naravno, poticati ulaganja kada investicije u državi padaju za 25 posto, no hoteli su ti koji omogućavaju zapošljavanje, a stanovi i apartmani služili bi preprodaji, dakle samo zaradi investitora", rekao je Daniel Mohorović, tajnik stranačkog ogranka.

Grad, zaključio je, mora štititi javni interes, a ne "dopustiti da nam investitori, koje vodi uskogrudnost, profit, određuju životni prostor".

Socijaldemokrati upozoravaju i na zamku zatrpavanja i betoniziranja plaže ispod hotela Amfora i restorana Miramare. Slažu se s trasom planirane prometnice od ulice Slobode prema rivi, no pritom, vele, valja što više očuvati zelenilo. Zamišljena lokacija škole "predaleko je od svega" i primjerenija je ona ponad vrtića, planirana prethodnim planom.

Na pogodovanje, pak, Grada svome poduzeću Labin 2000, i to pri unajmljivanju prostora za suvenirnicu Butega po višestruko manjoj cijeni od uobičajene, iznova je ukazao Željko Ernečić, potpredsjednik stranke i gradski vijećnik. Deplasiranom je ocijenio izjavu Manuele Licul Martinčić, direktorice spomenute tvrtke, koja je privremeno zatvaranje trgovine, nakon što je promovirana sredinom kolovoza, opravdala kadrovskim problemima.

- Ured državne uprave odgovorio mi je da su iz Labina 2000 rješenje za obavljanje djelatnosti trgovine tražili tek 6. rujna, a izdano im je 11 dana kasnije. Butega je, dakle, radila bez pravomoćne dozvole. Proizlazi da je otvorena samo za potrebe obogaćivanja programa Dana grada. To su greške u koracima. Očito je da netko nije znao što sve treba napraviti za pokrenuti trgovinu, zaključio je Ernečić. (I. RADIĆ)

Gotovo sto primjedbi na UPU Rapca
"Dosad smo zaprimili 98 primjedbi na prijedlog Urbanističkog plana uređenja naselja Rabac te 72 na onaj Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Labina", odgovorila nam je Anamarija Lukšić, resorna gradska pročelnica, po zaključenoj javnoj raspravi. Napominje da će možebitno stići još pokoja primjedba poštom. O tome na što se opaske građana najviše odnose, pravodobno će, kaže, izvijestiti.

upu rabac rabac javna rasprava urbanistički plan uređenja urbanistički plan anamarija lukšić sdp politika primjedbe daniel mohorović željko ernečić