Savjetovanje o zdravstvenom turizmu: Istarska županija, te gradovi Poreč i Labin proglašeni su najzdravijim u Ligi zdravih gradova i županija Republike Hrvatske

Savjetovanje o zdravstvenom turizmu: Istarska županija, te gradovi Poreč i Labin proglašeni su najzdravijim u Ligi zdravih gradova i županija Republike Hrvatske

16.12.2009. // Regional Express // Objavljeno u kategoriji Društvo

U Poreču je tijekom vikenda održano dvodnevno savjetovanje na temu Zdravstveni turizam na kojem su sudjelovali predstavnici Grada Poreča, Istarske županije, zdravstvenih agencija iz Austrije te predstavnici Europske zdravstvene agencije. Konferenciju je u petak, 11.prosinca otvorio gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić zaželjevši dobrodošlicu i uspješan rad svim sudionicima savjetovanja. Spoj turističkih i zdravstvenih usluga sve više privlači brojne turiste na liječenje i odmor u Hrvatsku , a grad Poreč svakako može biti jedna od tih destinacija, dodao je gradonačelnik Štifanić.

Uz malo ulaganja možemo napraviti vrhunski proizvod - zdravstveni turizam , rekao je župan Ivan Jakovčić prilikom svog izlaganja. Ovaj je kongres sazvan zbog potrebe izgradnje nove bolnice u Puli, rješavanja statusa rovinjske bolnice, statusa našeg turizma koji želi napraviti korak naprijed prema zdravstvenom turizmu. Istarska županija, te gradovi Poreč i Labin proglašeni su najzdravijim u Ligi zdravih gradova i županija Republike Hrvatske. Stoga, Istra želi i može postati oaza zdravlja i zdravstva, rekao je župan Ivan Jakovčić.Prema riječima glavnog tajnika Europske zdravstvene agencije Aloisa Machaleka, rovinjska bi se ortopedska bolnica mogla djelomično namijeniti u centar za mentalno zdravlje. Na savjetovanju je bilo riječi o društveno ekonomskim razlozima za razvoj zdravstvenog turizma, te o mijenjanju koncepta turističkog boravka u korist tzv. Specijalnog oblika turizma.

Zanimljivo je bilo čuti tko su potencijalni korisnici zdravstvenog turizma; uvjetno zdravi, ali „zabrinuti" za svoje zdravlje, nositelji kroničnih bolesti u blažoj formi, te grupe usmjerene na brze i "osebujne" učinke, kao što su na primjer ovisnici ( pušenje, pretilost,..).Razgovaralo se nadalje i o mogućnostima preventivnog zdravstvenog programa, te o rehabilitacijskim i preventivnim programima.

 

labin zdravi grad zdravi grad turizam savjetovanje zdravstveni turizam