Savez za građansku i etičku Hrvatsku protiv HDZ-a i SDP-a: Idioti su nam na vlasti!

Savez za građansku i etičku Hrvatsku protiv HDZ-a i SDP-a: Idioti su nam na vlasti!

25.2.2011. // Net.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Pojedinačno se, jednostavno, ne može. Stranke su sijamski blizanci, iz istog su gnijezda, kaže sociolog i svećenik don Ivan Grubišić, koordinator platforme Savez za građansku i etičku Hrvatsku. Može li to biti treća opcija? Naglašava kako nisu stranka.

Gotovi su pregovori don Ivana Grubišića s "vječnim" političkim snagama u Hrvatskoj. Ne ulazi u političku arenu, ali će, kaže, koordinirati okupljanje svih koji su spremni suprotstaviti se SDP-u i HDZ-u u guranju države u propast.

- Podržat ćemo sve pojedince i liste ukoliko potpišu da će raditi na naših devet točaka. Dosta su nas vukli za nos 20 godina..., kaže don Ivan Grubišić. Dakle, ne radi se ni o kakvoj stranci, nego savezu inicijativa i pojedinaca koji mogu sastaviti zajedničku listu i boriti se za devet zahtjeva, koji su fokus cijele inicijative.

- Imate grčku izreku. Oni koji se bave politikom za opće dobro su političari, a oni koji se bave općim dobrom zbog vlastitih i stranačkih interesa su idioti! Oni mogu biti pametni, ali su po ovoj definiciji idioti. Nama su idioti na vlasti, objašnjava don Ivan Grubišić.

Inicijativa je poziv odaslala na oko 70 adresa. Među njima su i primoštenski načelnik Stipe Petrina, koji nam je kazao kako je zainteresiran, ali tek treba razgovarati s inicijativom, pozvan je i Dragan Lukić Luky, Dragutin Lesar, kojemu je čak ponuđeno da bude nositelj liste, no odgovor još uvijek čekaju. Pozvana je i Udruga "Dalmacija" te Hrvatska akademska udruga, a svakodnevno im se javljaju pojedinci i krug se širi.

- Želimo da politika bude časna dužnost i da u Sabor ulaze ljudi koji su stručni i ponosni što to mogu raditi! Zbog toga želimo ukinuti ama baš sve političke povlastice i ograničiti broj saborskih mandata na dva, zaustaviti uhljebljivanje i nepotizam, kaže on.

Što se tiče prosvjeda koji bi trebali izazvati izvanredne izbore, kaže kako se apsolutno protivi napadima na policiju, ali i da su oni "dobar početak". Ključni je problem, po njemu, što nemaju programa. - Ne vrijedi izvikivati parole ako se ne nude rješenja.

Rješenje vidi u Saboru u kojem će pojedinci raditi za opće dobro, u organizaciji države na regije, u zaustavljanju nepotizma i administracije koja proždire sve pred sobom.

Članom Saveza može biti svaki punoljetan građanin RH, radno sposoban ako ova opredjeljenja prihvaća vlastoručnim potpisom. Nitko nije nevažan, ističe don Ivan Grubišić, koji poručuje da mu se svi koji žele biti članovi ove inicijative jave na e-mail ivan.grubisic@hau.hr Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , piše Danas.hr.

Devet zahtjeva

I. Pristupiti odmah transparentnom popisu birača i hrvatskih branitelja kako bi izbori bili legalni i legitimni, što dosadašnji nisu bili.

II. Promjenom ustavnih zakona ili donošenjem novih smanjiti broj saborskih zastupnika na 75 do 80; ukinuti dvostruko pravo glasa nacionalnim manjinama, jer pred zakonom svi moramo imati jednaka prava. Saborsku zastupničku čast obnašati dragovoljno, uz plaćene putne troškove i dnevnice, a sve druge povlastice dokinuti; saborske odbore sastaviti od kompetentnih i moralno pouzdanih ljudi. Isto treba provesti u ministarstvima.

III. Ograničiti broj saborskih mandata na dva kako se ne bi stvarala kasta povlaštenih i nedodirljivih. To bi se trebalo odnositi i na regionalne skupštine i općinska vijeća, gdje bi tu čast obnašali volonterski. Politika je briga za opće dobro, a ne za vlastiti ili stranački interes.

IV. Decentralizirati Hrvatsku i podijeliti je na tri do pet povijesnih regija; smanjiti broj općina i ustrojiti mjesne urede koji će voditi matične knjige i uvid u popis poreznih obveznika. Općine koje ne mogu uzdržavati same sebe treba odmah dokinuti. Ostvariti zajednicu općina unutar regija.

V. Regije moraju imati visoku autonomiju u pojedinim sektorima života i rada, a posebno treba decentralizirati financije, zdravstvo, školstvo, sudstvo itd. Regije se moraju policentrično razvijati.

VI. Zaustaviti prodaju nacionalnog blaga, prirodnih resursa, zemljišta, voda, banaka i nekretnina!

VII. Povezati iseljenu Hrvatsku kao sastavni dio hrvatskog korpusa!

VIII. Oduzeti nezakonito prigrabljenu imovinu i stvoriti od nje društveni fond za otvaranje novih radnih mjesta. Krađa društvenog vlasništva nema zastare. Ukradeno se mora vratiti.

IX. Revidirati mjesto vjerskih zajednica i njihovo plaćanje iz proračuna, pa ako treba, pokrenuti izmjenu Ugovora između Katoličke crkve i Vatikana, kao i drugih vjerskih zajednica s hrvatskom Vladom, zbog bahatog ponašanja i trošenja novca iz državnog proračuna, bez kontrole.

Danas.hr

 

 

vlas država društvo don ivan grubišić vlada standard nezaposlenost